Petrinja: Predstavljen vojni napredni radiouređaj domaće proizvodnje

06.03.2023.

Zadnja izmjena 16:05

Autor: HRT/D.M./M.M./Hina

Hrvatska vojska opremljena novim radio uređajima hrvatske proizvodnje

Hrvatska vojska opremljena novim radio uređajima hrvatske proizvodnje

Foto: J. Kopi / MORH

Nakon pet godina razvoja, Hrvatska je vojska dobila napredni taktički radiouređaj "Takard", koji su domaće tvrtke proizvele po najvišim NATO-ovim standardima.

Jedinstveni proizvod, koji su uz potporu i u suradnji s Ministarstvom obrane i Oružanim snagama Republike Hrvatske razvile tvrtke RIZ - Profesionalne elektronike d.o.o., koja je razvila hardver, i Impel Groupa d.o.o., koja je ugradila softver, predstavljen je u ponedjeljak na vojnoj pokaznoj taktičkoj vježbi mehaniziranog voda na poligonu petrinjske Vojarne "Pukovnik Predrag Matanović".

Na predstavljanju novog uređaja bili su ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj sa suradnicima.

- Osim dvije tvrtke koje su bile glavni proizvođači, u proizvodnji komponenti za radiouređaj sudjelovalo je još pet domaćih tvrtki pa imamo sto posto hrvatski proizvod. U komparaciji s dosadašnjim uređajima, ovaj ima ozbiljne prednosti. Ne govorimo samo o cijeni, nego i o održavanju i daljnjem razvoju uređaja. Uz uloženo mnogo vremena rada, korišteni su materijali koji ga čine vječnim, rekao je ministar Banožić.

Kako je najavio, novim će se uređajem postupno opremiti najprije kopnena vojska, a zatim i druge grane vojske. Na kraju je Banožić pohvalio vod koji je pokazao sve značajke i prednosti novog sustava.

Brigadir Vedran Vejić iz Ministarstva obrane, koji je bio uključen u razvoj projekta, rekao je kako je "Takard" uređaj prilagođen svim NATO-ovim standardima, ponajprije radu u NATO-ovu vojnom frekventnom području, te predstavlja softverski definiran radio, što znači da se može bez izmjene hardvera prilagoditi svakoj situaciji te omogućuje interoperabilnost sa savezničkim snagama u mogućim operacijama pod vodstvom NATO-saveza.

Brigadir Robert Topčić najavio je testiranja uređaja i iduća dva mjeseca kako bi se definirali tehničko-taktički zahtjevi prije neke veće i važnije isporuke Oružanim snagama.

Uređaj, koji je razvijen u mobilnoj i ručnoj varijanti, uz pripadajuće taktičke terminale, postupno će se uvoditi u postrojbe Hrvatske vojske, a samo ove godine za nj će se izdvojiti oko 2,6 milijuna eura. Uređaj je malen, ručni je kao mobitel, vrlo je robustan i kvalitetan te ima vrhunski zaštitu.

"Takard" se koristi najnovijim tehnologijama i ne zaostaje za sličnim naprednim uređajima renomiranih proizvođača u svijetu, a u nekim elementima je i napredniji, što su potvrdila usporedna testiranja. Kako je najavljeno, uređaj izlazi na svjetsku pozornicu komunikacijskih radiouređaja, a za istu ili nižu cijenu (6300 eura) nudi znatno više.

Osim međusobne komunikacije, "Takard" pruža detaljne informacije o položaju i fizičkom stanju vojnika te automatski prepoznaje opasne situacije koje dojavljuje zaštićenim kanalom. Opremljen je raznim telefonskim kombinacijama, baterijom velikog kapaciteta, različitim antenama i drugim priborom.

Banožić: Resursima koje imamo na raspolaganju uredno ćemo izvršavati zadaće


Ministar obrane Mario Banožić poručio je u ponedjeljak da će Hrvatska s resursima koje ima na raspolaganju uredno izvršavati zadaće, odgovarajući tako na pitanje kako će se nadomjestiti potrebe u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu nakon što se pošalju helikopteri Ukrajini.

- Prilikom pripremanja svake odluke na Vladi jasno su konzultirani stavovi Glavnog stožera, zapovjednika grana. Za sve zadaće i misije u kojima sudjeluje HRZ s onime čime u ovom trenutku raspolažemo i sa čime ćemo raspolagati uspješno ćemo izvršavati sve zadaće i misije, kazao je Banožić.


Ministar je u izjavi novinarima odbacio tvrdnje da u HRZ-u vlada nezadovoljstvo.

- Imam s njima redovne koordinacije, obilazim na tjednoj bazi sve postrojbe i dosad nisam došao do trenutka da je netko razgovarao o nekakvom nezadovoljstvu, rekao je Banožić.

- Uvijek možemo razgovarati o potrebama, načinu na koji će se sustav opremiti, što se može još učiniti po pitanju materijalnih prava... To su naše teme za razgovor, da netko izjašnjava nezadovoljstvo nisam dobio, dodao je.

Osvrnuo se i na pad MIG-a prije tri mjeseca, istaknuvši da je u tom slučaju riječ o materijalnim uzrocima, to jedino može reći "s obzirom na visinu klasificiranosti podatka"

Zanima ga prije svega koje će biti mjere poduzete da se slični događaji ne bi dogodili u budućnosti, a stradali pilot Ivan Lukan dobro se oporavlja.

Procjena štete na Patriji 300.000 eura, ali će trošak biti manji


Na pitanje mijenja li rat u Ukrajini perspektivu hrvatskih tenkova kazao je kako je želja imati što modernije tenkove "ali pitanje je s obzirom na zahtjeve tržišta kada možete dobiti materijalni resurs koji želite".


Hrvatska vojska ima tenkova u dovoljnoj mjeri. Možemo razgovarati o njihovoj zamjeni ili o modernizaciji, naglasio je.


Vezano za oklopno vozilo Patriu, koje je prije više od dva mjeseca oštećeno u petrinjskoj vojarni, Banožić kaže da je jedna osoba pod stegovnom mjerom, udaljena je iz službe, a ostali su pod određenim postupcima. Šteta se procjenjuje na 300.000 eura.


- Želimo s tvrtkom Đuro Đaković vidjeti kroz defektažu što se od postojećeg sustava da iskoristiti, što je točno oštećeno, tako da će taj trošak biti manji, rekao je ministar obrane istaknuvši da će vojno-stegovni dio pokazati tko će platiti trošak.


S obzirom da bi za tri tjedna trebala biti poznata konačna sudbina Brodosplita, ministra su pitali tko će završiti četiri obalna ophodna broda.


Istaknuo je kako još nisu dobili odgovor može li Brodosplit završiti brodove, no u MORH-u ne miruju po tom pitanju već traže rješenja.


Prema informacijama koje sam dobio od suradnika imamo mogućnost da ti brodovi budu završeni u Hrvatskoj, rekao je Banožić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!