18:35 / 08.10.2018.

Autor: HRT

Depresija - bolest modernog društva

-

-

Foto: - / -

Vandina priča zasigurno će nekoga ohrabriti!
Gotovo svatko od nas prošao je barem jednu depresivnu epizodu u životu. Teret obveza, užurbanost, otuđenost čine nas lakom metom. Kada je stanje depresivnosti prolazno, a kada bolest? Zašto još uvijek samo rijetki o njoj svjedoče? Vandina priča zasigurno će nekoga ohrabriti!

Vanda nam je ispričala kako je uvijek imala lošijih razdoblja, no prvo veće teško razdoblje bila joj je udaja, dug period bez zaposlenja i želja za majčinstvom koja ni do danas nije ostvarena. Nije nalazila smisao života mada je imala dobru obitelj, sestre i supruga. Bez obzira što su joj svi oni bili potpora, osjećala se sama, tužna, bila je uplašena. Ništa joj nije pomagalo - ni knjiga, ni televizija.

Agonija se nastavljala dok je otac koji je liječnik obiteljske medicine nije prisilno odveo na liječenje.

Depresija je prisutna u svim dobnim skupinama. Nešto je češća u žena.

Vjerojatno je moderno vrijeme dovelo do sve veće individualizacije. Individualno je postalo na većoj cijeni nego što je grupno, a iza tog individualizna često stoji jedna praznina i često jedno siromaštvo unutarnjih odnosa  i siromašrvo relacija s drugim ljludima, smatra dr. med. Goran Jurcan, psihijatar iz KB "Vrapče".

Smatra se da samo jedna trećina ljudi potraži pomoć. Depresija se može uspješno liječiti, ali je potrebno vrijeme. Bitno je pronaći adekvatnu farmakoterapiju, a i psihoterpijski proces ima svoj tijek i ponekad traje više mjeseci pa i više godina, rekao je doktor Jurcan.

Vanda nam poručuje kako svaki čovjek mora sam u sebi pronaći smisao života, razlog zbog kojeg će se ujutro ustati. Nitko ne može umjeto tebe to učiniti, kaže ona.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!