09:11 / 06.03.2020.

Autor: Elijana Čandrlić Glibota/V.K./U mreži Prvog/HRT

Deranja: Ženama ne treba moralna potpora već konkretni rezultati

-

-

Foto: - / -

Uoči Međunarodnog dana žena u emisiji U mreži Prvog, urednice i voditeljice Elijane čandrlić Glibote, analiziralo se koliko su žene u biznisu ravnopravne, te s kojim se problemima susreću.
Uoči Međunarodnog dana žena u emisiji U mreži Prvog, urednice i voditeljice Elijane čandrlić Glibote, analiziralo se koliko su žene u biznisu ravnopravne,  te s kojim se problemima susreću.

Gošće emisije su bile Gordana Deranja, predsjednica HUP-a i Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze.

Deranja je naglasila kako se u zadnje vrijeme puno više govori o ženama i činjenici da su potplaćene, o njihovoj nemogućnosti napredovanja, ali kako je rekla, ženama ne treba moralna potpora već konkretni rezultati.

- Nama treba država da kroz svoje zakonske akte to riješi i lokalna samouprava da kroz svoje mjere olakša ženama, majkama, poduzetnicama ulazak u svijet rada kako bi se mogle prihvatiti što više rukovodećih funkcija, istaknula je i dodala kako su upravo na Platformi žena, koju su pokrenule 2015.godine, željele pokazati da postoje žene koje u svakom trenutku mogu prihvatiti rukovodeću funkciju.

Rekla je kako je EU napravila procjenu da uključivanjem žena na rukovodeće položaje može se povećati BDP do 12 posto i zapitala se zašto Hrvatska ne iskoristi taj resurs koji ima.

Gažić je rekla kako su omjeri žena i muškaraca na Zagrebačkoj burzi loši jer da ima 15 posto vodećih pozicija na kojima su žene i smatra da takva situacija ne zadovoljava.

- Često govore da se bavim ovom tematikom zato što sam žena, no to nije točno. Svijet se u financijskoj industriji počeo mijenjati i odjeknula je vijest ove godine da je Goldman Sachs, jedna od najvećih investicijskih kuća na svijetu, rekla da više neće listati na burzu kompanije koje nemaju barem jednu ženu u upravi, što pokazuje da se investicijska svijest počela mijenjati i nove generacije ne žele investirati u kompanije koje se ne brinu o okolišu, društvu u kojem žive, o rodnoj jednakosti, istaknula je.

Zagrebačka burza, zajedno sa HANFA-om, donijela je ove godine novi kodeks korporativnog upravljanja koji će po prvi puta imati preporuku za izvještavanje o spolnoj strukturi upravljačkih struktura.

Istraživanja pokazuju kako se žene žele prihvatiti upravljačkih funkcija, ali do srednje razine, na višu razinu ne bi. Jedan je od razloga taj što na poziciji srednjeg menadžmenta žene mogu pomiriti obitelj i posao i misle da to ne bi funkcioniralo ako bi ušle u viši menadžment. Postoji i situacija da ih ne žele na višoj poziciji, ali postoji i razlog da se žene boje više funkcije, rekla je Deranja. - HUP upravo cilja na tu zadnju skupinu kako bi im pomogao da shvate da one to mogu, istaknula je.

Pogledajte više u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!