19:46 / 31.01.2022.

Autor: HRT/Hina

Đerek dala iskaz u USKOK-u, Banožić odbacio optužbe

Maja Đerek

Maja Đerek

Foto: Marin Tironi / PIXSELL

Zviždačica i bivša zaposlenica Državnih nekretnina Maja Đerek završila je s davanjem iskaza istražiteljima USKOK-a nakon što je prijavila nezakonitosti s nekretninama u državnom vlasništvu, pri čemu je prozvala i ministra Marija Banožića koji je u potpunosti odbacio optužbe. I dok Đerek u izjavi nakon ispitivanja u tužiteljstvu ostaje pri javno izrečenim optužbama, Banožić koji je prije bio ministar državne imovine izjavo je novinarima da ona nije zviždačica nego "zviždaljka" interesne skupine.

Đerek je novinarima ispred sjedišta USKOK-a rekla da je davanje iskaza koje je počelo danas gotovo, ali o detaljima ne može govoriti jer je upozorena da su izvidi tajni. No rekla je da ostaje pri svojim tvrdnjama iznesenima posljednjih dana u medijima vezano za sastanak na kojem se tadašnji ministar državne imovine i aktualni ministar obrane Mario Banožić navodno derao na nju i tražio da otpečati poslovne prostore.

Govoreći o stanju koje je zatekla u sektoru za poslovne prostore gdje je bila direktorica rekla je da se radilo o jako puno slučajeva te da je u nekima došlo do većih pogodovanja.

- Država nije znala što ima i godinama su prostori bespravno korišteni, bez da je to itko kontrolirao, rekla je Đerek, dodavši da su tu izgubljeni veliki novci i da bi trebalo mnogo vještaka s obzirom na to kolika je šteta napravljena za državni proračun, a neće biti naplaćena. Tvrdi da je otkrila 24 ugovora o zakupu za koje se nisu izdavali računi, a ona ih je uspjela fakturirati.

Đerek je prošlog utorka izjavila u Saboru da je prijavila koruptivne radnje i nezakonitosti u Državnim nekretninama i nakon nekoliko mjeseci dobila otkaz. Prijavila je da postoji mnogo državnih prostora i stanova za koje se nije naplaćivalo korištenje, kao i ugovori o zakupu koji se nisu fakturirali, da se bespravno koriste poslovni prostori i daju u podzakup, a prijavljivala je i da su njezini nadređeni štitili određene osobe.

Banožić: Tu gospođu vidio sam jednom u životu

Ministar Banožić odbacio je sve optužbe, Đerek nazvao "zviždaljkom interesne skupine" i rekao da ju je vidio samo jednom u životu "na jednom sastanku". Kazao je da je ona zapečatila prostor obitelji koju on uopće ne poznaje, s njima nije imao kontakt niti je išta znao o njihovu poslovanju. U vezi s tim prostorom, dodao je, Državno odvjetništvo vodi višemilijunsku parnicu te se "ne mogu raditi nikakve aktivnosti po pitanju tog poslovnog prostora bez dogovora s Državnim odvjetništvom". 

Poručio je da ako je Đerek bila u USKOK-u, želi da se to razjasni te da ona može sama najbolje objasniti zašto je iznosila klevete. Za sastanak s Đerek rekao je da o okolnostima tog sastanka može svjedočiti još nekoliko kolega iz Ministarstva državne imovine, a za Đerek da je "odjednom nakon godinu i pol postala osoba koja tjera pravdu".

Naglasio je da prema sudskom rješenju njezin otkaz nije bio uvjetovan nikakvim prijavama te da su se "ljudi često žalili na nju".

Javno iznesene optužbe Maje Đerek odbacila je i tvrtka Državne nekretnine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!