17:55 / 15.10.2020.

Autor: M.M./Dnevnik/IMS/HRT

Derenčinović: Postoje indicije da se radilo o terorističkom činu

-

-

Foto: - / -

Gost Dnevnika bio je profesor Davor Derenčinović, predstojnik katedre za kazneno pravo Zagrebačkog pravnog fakulteta.
Još se ne znaju motivi i razlozi suludog napada automatskim oružjem 22-godišnjeg mladića na policajce na Trgu svetog Marka. Premijer Andrej Plenković, u obraćanju javnosti, rekao je da napad ima i naznake terorističkog čina te da u Hrvatskoj radikalni ekstremizam postaje sve ozbiljniji problem.

Profesor Davor Derenčinović, predstojnik katedre za kazneno pravo Zagrebačkog pravnog fakulteta, gostujući u Dnevniku rekao je da na temelju dostupnih informacija postoje jake indicije da se radi o terorističkom činu.

- Terorizam je napad na osobu, infrastrukturu, uzimanje talaca, otmica zrakoplova...., kojima je cilj ozbiljno zastrašiti pučanstvo, uništiti ili naštetiti strukturama države. Iz te perspektive ovdje se radi o tome, rekao je.

U javnosti se provlačila teza kako je Danijel Bezuk bio "vuk samotnjak", što se obično povezuje s terorizmom. Derenčinović je rekao da vukovi samotnjaci ne žive u izolaciji i da su dio društva.

Istaknuo je zanimljivu studiju iz 2013. godine jednog međunarodnog instituta koja je rađena na uzorku više od stotinu terorista, koja kaže da je u 3/4 njihova bliža okolina znala za njihove planove, za njihova ekstremna ideološka uvjerenja, te da su znali, u većoj ili manjoj mjeri, što planiraju.

Na pitanje kako zakon rješava radikalizaciju, profesor Derenčinović rekao je da zakon kriminalizira svako opravdavanje i poticanje na nasilje.

- S jedne strane sloboda izražavanja kao pravo, ali pravo koje nije apsolutno. Tu govorimo o društvenim mrežama, o posebnoj odgovornosti osoba u javnom prostoru. Politička borba je nešto što je dopušteno u političkoj areni, ali nikada pozivanje na nasilje ili na radikalizaciju.

Kao uzrok napada spominje se i korupcija. Derenčinović je rekao da je korupcija veliko zlo i da se protiv nje treba boriti dopuštenim metodama.

- Teza da korupcija uvijek dovodi do terorizma... kako bi onda opravdali Breivika u Norveškoj, napad u Halleu na vjernike u Sinagogi ili u Christchurchu na vjernike u džamiji? Novi Zeland, Norveška, Njemačka - to su zemlje vladavine prava, poštivanje ljudskih prava i niske stope korupcije. To je simplifikacija, zamjena teza, uzroci su dublji, zaključio je.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!