11:24 / 27.11.2019.

Autor: D.M./HRT

Deseci uhićenih zbog izrade lažnih dokumenata

Pixsell/PIXSELL

Pixsell/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sumnjiči ih se da su kriminalnim skupinama iz Srbije i Crne Gore pribavljale informacije i izrađivale dokumente.
Diljem Hrvatske provodi se velika policijska akcija u kojoj je uhićeno između 20 i 30 osoba. Sumnjiči ih se da su kriminalnim skupinama iz Srbije i Crne Gore pribavljale informacije i izrađivale dokumente poput osobnih iskaznica, putnih isprava i vozačkih dozvola. Uhićeni su prevezeni na Oranice, sutra idu pred suca istrage.

Među uhićenima je predsjednik Vijeća romskih udruga Hrvatske Nusret Seferović te nekoliko zaposlenika MUP-a. Akcija je usmjerena na područje PU zagrebačke i PU karlovačke,  a uhićeno je nekoliko policijskih službenika. Iz policije kažu kako oni nisu visoko pozicionirani. U pritvorsku jedinicu na zagrebačkim Oranicama uhićene osobe dovozile su policijske marice i automobili registracijskih vozila iz Zadra, Pule i Zagreba. Sutra će biti sprovedeni pred suca istrage.
 


Akcija je trajala godinu dana. Policija je pratila i prisluškivala domaću grupu koja je izrađivala hrvatske putovnice i vozačke dozvole za najzloglasnije kriminalističke skupine u Srbiji i Crnoj Gori, javlja reporter Petar Vlahov. Riječ je o dvije grupe. Jedna je prikupljala podatke građana koji su pohranjeni u informatičke centre MUP-a, a koji su bili pogodni za izradu naručenih dokumenata za kriminalce. Ti podaci su proslijeđeni drugoj skupini koja je jamčila da kriminalnci iz Srbije i Crne Gore neće imati problema kod prelaska hrvatske granice. Kao šef bande spominje se 49-godišnji Nusret Seferović, predsjednik Vijeća romskih udruga. Pretresen je njegov dom u Kozari Boku. Njemu je prije godinu dana bačena bomba u dvorište.   

Božinović: Potvrda politike čišćenja vlastitih redova

- Radi se o akciji, kako mi je kazao glavni ravnatelj policije, koja se priprema već duže vremena. Uhićeni su pripadnici domaćih skupina koje su surađivale sa stranim kriminalnim skupinama. Čestitam policiji na odlično obavljenom poslu, kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Dodao je i da činjenica da su među uhićenima i neki pripadnici policijskog sustava potvrda dosljednosti naše politike čišćenja vlastitih redova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!