Deset godina članstva u NATO-u:"Hrvatska nije dobila sve što joj se obećavalo"

01.04.2019.

09:41

Autor: HRT

default error photo
Prije točno 10 godina Hrvatska je postala članica NATO-a. Što nam je donijelo članstvo u najmoćnijem vojnom savezu, analiziralo se u emisiji "U mreži Prvog".
Prije točno 10 godina Hrvatska je postala članica NATO-a. Što nam je donijelo članstvo u najmoćnijem vojnom savezu analiziralo se u emisiji  "U mreži Prvog" u kojoj su gosti bili vojni analitičari Igor Tabak i Jan Ivanjek te novinar Hrvatskog radija Dražen Korda.

Tabak je naglasio da Hrvatska u NATO-u ravnopravno odlučuje, i ako nam se nešto ne sviđa, mi to možemo blokirati te je istaknuo kako je Hrvatska, s obzirom na svoju veličinu, nestandardno aktivna.

- Osim suradnje i odlaska u misije, nije se ostvarilo puno od onoga što se obećavalo. Prije desetak godina bilo je govora o velikom procvatu industrije vezane uz NATO. Osim toga, za razliku od većine zemalja nije nam skočio kreditni rejting jer je došlo do financijske krize u svijetu, rekao je Tabak.

- Hrvatska je nažalost osjetila manje dobrobiti članstva od većine drugih zemalja zbog stjecaja okolnosti, ali da nam je to ojačalo položaj, to je nedvojbeno i to se čak vidi više u inozemstvu nego kod nas, istaknuo je i dodao kako su naši istočni susjedi, koji kod nekih izazivaju strahove, jako svjesni hrvatskog članstva u NATO-u i što ono znači.

- Hrvatska trenutačno u četiri misije NATO-a sudjeluje s malo više od 220 pripadnika i to je jedan kontinuitet koji traje i ranije od našeg samog članstva u NATO-u, govori Ivanjek.

- Primjerice, u Afganistanu smo od 2003. Hrvatska se tu itekako etablirala kao jedna pouzdana članica koja doprinosi samom Savezu, koja doprinosi osjetne snage s obzirom na svoju veličinu i financijska ograničenja, govori i dodaje kako se NATO često upotrebljavao kao izlika za smanjivanje sposobnosti izdvajanja za vojsku. Nije to naravno unikatno za Hrvatsku, mnoge su se europske članice na sličan način ponašale i stalno rezale i oslanjale se uglavnom na Sjedinjene Države. Prije nekoliko godina tomu je došao kraj, pogotovo nakon ponovnog rasta tenzija s Rusijom.

Korda je rekao da su NATO-ovi samiti događaji na kojima se formuliraju generalni smjerovi, ciljevi NATO-a u kontekstu prijetnji i izazova u tom trenutku.

Ovdje pogledajte cijelu emisiju:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!