08:05 / 06.08.2019.

Autor: D.M./HRT

Deset godina od smrti Savke Dabčević-Kučar

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U znak sjećanja na jednu od najistaknutijih hrvatskih političarki, izaslanstvo HNS-a položilo je vijenac na njezinu grobu na Mirogoju.
Deseta je godišnjica smrti Savke Dabčević-Kučar - jedne od najcjenjenijih hrvatskih političarki, osnivačice i doživotne počasne predsjednice Hrvatske narodne stranke. Stranačko izaslanstvo, predvođeno Stjepanom Čurajem te Davorom Nađijem, položilo je vijenac i zapalilo svijeće na njezinu grobu na zagrebačkom groblju Mirogoju.

- Predstavljen film o Savki Dabčević-Kučar

- Savka Dabčević-Kučar je povijesna ličnost Hrvatske koja je svojim radom, zalaganjem i idejama utkala današnju Hrvatsku i sve ono što bi Hrvatska trebala biti, rekao je Stjepan Čuraj. Istaknuo je da im je ostavila obvezu daljnjeg rada da kao članovi HNS-a budu prvi koji će donositi promjene i koji će napraviti ono što je potrebno za Hrvatsku. Izrazio je žaljenje što politika "nema dojam časnog posla kao što bi trebala imati" te poručio da se politika treba promatrati kroz ono dobro što je dobro napravljeno za razliku od onog što je zatečeno.Savka Dabčević-Kučar rođena je na Korčuli 6. prosinca 1923., a preminula je u Zagrebu 6. kolovoza 2009.. Bila je ekonomistica, profesorica i političarka. Jedna je od ključnih figura hrvatskoga proljeća, zagovornica promjena u gospodarskom sustavu na temelju slobodnijeg djelovanja tržišta, kao i reforme federacije u smjeru veće samostalnosti i ravnopravnosti republika. HNS je osnovala 1990. i bila je njegova prva predsjednica. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!