Deset godina rada Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije

20.04.2022.

20:34

Autor: Sara Badžek/M.M./Regionalni dnevnik/HTV/HRT

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: Igor Kralj / Pixsell

Samo u prošloj godini odradili su više od osam tisuća intervencija. Zahvaljujući djelatnicima međimurske hitne pomoći mnogi su životi spašeni. Danas obilježavaju deset godina rada Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije - ukazujući i tom prilikom na uvjete u kojima rade.

Utrka sa sekundama, često na granici između života i smrti - njihova je svakodnevica.

- Dolazim maksimalno skoncentriran na posao, odmoren, staložen, rekao je Mario Horvat, djelatnik u Zavodu za hitnu medicinu Međimurske županije.

Mario je hitnu odabrao prije četiri godine. Izbor mjesta rada nije mu bio težak.

- To je izrazito dinamičan posao. Kao student sam dobio preporuke od profesora da bi svatko od nas trebao provesti godinu do dvije u hitnoj. I kako sam došao, shvatio sam da je to profesionalna, humana, kolegijalna ekipa. Sada sam tu četiri godine i jako mi je lijepo, ističe. 

Godišnje međimurska hitna odradi osam tisuća intervencija, u prosjeku 20-ak dnevno. Prime 32 tisuće poziva. Danas obilježavaju desetljeće rada.

- Došli smo do 15 timova, i to na četiri lokacije - Čakovec, Prelog, Mursko Središće i Kotoriba, rekla je Vladimira Križaj-Grabant, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije.

Neizostavna tema o kojoj se i u Međimurju ovih dana govori jest njihov beneficirani radni staž.

- Djelatnici u hitnoj rade zahtjevan posao, fizički i psihički. Rade na teško dostupnom terenu, u teškim uvjetima, kiša snijeg. Moraju biti spremni, prilagođavati se i trebaju biti izjednačeni s drugim službama koje imaju beneficiju, istaknula je Križaj-Grabant.

- To je dobro, jer spašavanje života, nošenje na deseti kat nepokretnih ljudi sa 65 godina nije za svakoga, rekao je Jurica Juričan, pomoćnik ravnatelja za sestrinstvo. 

Pozitivno je u Međimurju - stručno su ekipirani, a zadovoljni su i opremom u koju se svake godine ulaže više od milijun kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!