10:27 / 17.07.2020.

Autor: I.Z./Hina

Deset novozaraženih u Istri, buzetski gradonačelnik u samoizolaciji

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL, arhiva

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL, arhiva

Foto: - / PIXSELL

U pulskoj Općoj bolnici ukupno je zasad hospitalizirano 19 osoba, dok se njih 44 liječe izvan bolničkog sustava.
U Istri je utvrđeno čak deset novih slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih se kod njih petero radi o kontaktu s već pozitivnim osobama, a u samoizolaciji je završio i buzetski gradonačelnik Siniša Žulić, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

-
Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitana su 104 uzorka brisa na COVID-19, od kojih je deset pozitivnih. Kod pet osoba radi se o kontaktu s već pozitivnim osobama, od toga je jedan dolazak iz Zagreba, dok za ostalih pet osoba epidemiološka obrada je u tijeku", naveo je načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

Neslužbeno se doznaje kako su po tri novozaražene osobe iz Umaga i Pule, te po jedna iz Buzeta, Labina, Fažane i Peroja. U pulskoj Općoj bolnici ukupno je zasad hospitalizirano 19 osoba, dok se njih 44 liječe izvan bolničkog sustava.

- Toj brojci treba pridodati i ovih deset novozaraženih, no treba još vidjeti hoće li oni biti hospitalizirani, istaknuo je Kozlevac.

Ukupno je u Istri 73 zaraženih koronavirusom, niti jedna od hospitaliziranih osoba nije na respiratoru, a nema ni onih s teškim simptomima. U samoizolaciji je trenutačno tristotinjak osoba, a Kozlevac je još jednom pozvao sve građane i turiste  na  odgovorno ponašanje radi prevencije pojave i širenja zaraze.

Žulić boravio u prostoriji u kojoj je bila i zaražena zaposlenica "Parka"

U međuvremenu, nakon što su u posljednja dva dana zabilježena prva dva slučaja zaraze koronavirusom u Buzetu, od srijede je u samoizolaciji i buzetski gradonačelnik Siniša Žulić koji je boravio u prostoriji, odnosno na skupu zaposlenika komunalnog poduzeća "Park" s osobom kojoj je naknadno utvrđen pozitivan test na COVID-19. Riječ je o zaposlenici te buzetske javne ustanove.

- Premda na kratko vrijeme i pristojnoj udaljenosti, boravio sam u prostoriji s osobom kojoj je naknadno utvrđen pozitivan test na koronavirus. Iako postoji mala vjerojatnost zaraze, kako bih prije svega zaštitio zdravlje ljudi s kojima se susrećem, po preporuci epidemiologa sljedeće ću razdoblje provesti u samoizolaciji, potvrdio je gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić.

Dodao je kako je taj kontakt ostvaren na skupu djelatnika komunalnog poduzeća "Park" tako da i veći dio djelatnika, sljedećih nekoliko dana neće biti na svojem radnom mjestu, radi prevencije i sigurnosti ostalih sugrađana.

- Bez obzira na situaciju, sve aktivnosti i djelatnosti koje obavlja, "Park" neće biti dovedenen u pitanje. Nema mjesta panici, već se radi o pojačanoj odgovornosti za zdravlje svih nas. Stoga još jednom apeliram na sve da poštuju preporuke Stožera civilne zaštite RH. Čuvajte sebe i jedni druge, poručio je Žulić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!