18:39 / 06.07.2020.

Autor: Martina Klaic/Dnevnik/IMS/HRT

Deseti saziv Sabora mogao bi biti i najzanimljiviji dosad

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Sabor ulaze i Domovinski pokret Miroslava Škore, zeleno-lijeva koalicija okupljena oko platforme Možemo, možda i najveće iznenađenje izbora, Most s novim licima, koalicija okupljena oko Stranke s imenom i prezimenom.
U Sabor ulaze i Domovinski pokret Miroslava Škore, zeleno-lijeva koalicija okupljena oko platforme Možemo, možda i najveće iznenađenje izbora, Most s novim licima, koalicija okupljena oko Stranke s imenom i prezimenom. Deseti saziv Hrvatskoga sabora mogao bi biti i najzanimljiviji dosad.

Tek je 50 dana na političkoj sceni, a Domovinski pokret uspio je osvojiti 16 saborskih mandata.

- Treći rezultat smo napravili, rekao je Miroslav Škoro, predsjednik Domovinskog pokreta.

A iznenađen je brojem mandata HDZ-a. Bilo bi ih i kod njih više, uvjeren je Škoro, da su bolje odigrali s Mostom. 

- Da je bilo više sluha bilo bi i više mandata. Ne bi to nešto bitno promijenilo, ali sinergijski učinak bio bi veći. Domovinski pokret nije zvijezda repatica koja je odlučila samo proći hrvatskim političkim nebom, nismo trgovačka stranka, dodaje Škoro.

Još prije koji mjesec predviđala im se politička propast, ali Most je s novim licima preživio. I to s 8 mandata.

- Zapamtite, Hrvatska se probudila, mi dolazimo. I ono što ste mogli vidjeti danas ovdje i na semaformima je tek početak, rekao je Božo Petrov, predsjednik Mosta.

Sedam je razloga za sreću u zeleno-lijevoj koaliciji. Najveće iznenađenje izbora.

Izgraditi novu Hrvatsku za 21. stoljeće! To je njihov cilj. 

- Crni mrak se nadvija nad nama ali mi smo novo svjetlo u hrvatskoj politici i vjerujte nam kad vam kažem ugasit ćemo taj mrak, rekao je Tomislav Tomašević, politička platforma Možemo!.

Sreća se osmjehnula i koaliciji centra. Stranka s imenom i prezimenom, Pametno i Fokus dobili su tri mandata.

- Nećemo biti žetončići, nećemo biti kukavice, nećemo biti populisti niti demagozi. Svi oni građani koji su tražili jednu opciju razuma koja će promišljati o problemima i znati pronaći pravo rješenje našli su svoj glas u Hrvatskom saboru, rekla je Dalija Orešković, predsjednica Stranke s imenom i prezimenom.

Glas su dobili i Reformisti. U Sabor umjesto Radimira Čačića ulazi Natalija Martinčević. Provukao se i, za mnoge politički mrtvac - HNS. 8 zastupnika manjina jednak je kao i u IX. sazivu Sabora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!