18:54 / 09.03.2018.

Autor: Eugen Husak/D.M./HRT

Detalji akcije Nana - kako je kokain dolazio iz Kolumbije u Rijeku

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Prnjat je drogu navodno kupio u Kolumbiji, odakle je preko Paname brodom transportirana u riječku luku. U Zagreb je došao Kolumbijac koji je trebao otkriti gdje je teret skriven.
Otkrivaju se pojedinosti o velikoj međunarodnoj akciji 'Nana' u kojoj je u Rijeci zaplijenjeno 100 kilograma kokaina. Na više lokacija - od Slovenije preko Zagreba do Rijeke - uhićeno je 9 osoba. Sedam su hrvatski državljani, jedna je iz BiH, a privedeni su i Nizozemac i Kolumbijac. Prvoosumnjičeni i navodni šef ove kriminalne grupe uhićen je u Ljubljani. Riječ je o Stjepanu Prnjatu, kojeg mediji zovu hrvatski Escobar.  

Stjepan Prnjat otprije je poznat u kriminalnim krugovima i već osuđivan zbog droge u Italiji. Slovenska policija potvrdila nam je da je za uhićenikom raspisan europski uhidbeni nalog, pa o njegovu izručenju Hrvatskoj sud tek teba odlučiti. "On još nije osoba u onom klasičnom statusu okrivljenika da mu je pročitano što mu se stavlja na teret i da je imao prilike pred hrvatskim vlastima iznijeti svoju obranu. Dakle, to je nešto što će se događati za mjesec ili dva", kazao je Prnjatov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković. Dodaje kako je Prnjat "apsolutno iznenađen optužbama i u potpunosti negira kaznena djela za koja ga se tereti".

Mjesecima su u akciji "Nana" kokainski put pratile međunarodne policijske snage. Ključ uspjeha navodno je bilo prisluškivanje Prnjata u jednom ljubljanskom hotelu. Prnjat je drogu navodno kupio u Kolumbiji, odakle je preko Paname brodom transportirana u riječku luku. Istodobno, u Zagreb je doletio Kolumbijac koji je hrvatskim partnerima trebao otkriti gdje je teret skriven.

Prema izvješću USKOK-a, kokain skriven u legalno uveženi metalni otpad i prije banane i ananas prebacivan je u Zagreb. Taj posao navodno je vodio uhićeni Damir Družinić, a odrađivan je u tvrtkama Joze Lekaja i Darka Bošnjaka - "koji su, koristeći se svojim trgovačkim društvima, prema njegovim uputama, odgovornim osobama u angažiranim tvrtkama u Južnoj Americi vršili plaćanja i prosljeđivali potrebnu dokumentaciju za stvarno kupljenu robu. Za pretovar kokaina te daljnju distribuciju bila su zadužena braća Lukenda, Ante i Filip. Svim osumnjičenicima određen je jednomjesečni istražni zatvor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!