Detaljne i rigorozne upute za povratak najmlađih u školu

30.04.2020.

19:03

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/IMS/HRT

-

-

Foto: - / -

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je i upute prema kojima se 11. svibnja u školske klupe vraćaju učenici najnižih razreda, a naši najmlađi u vrtiće.
Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je i upute prema kojima se 11. svibnja u školske klupe vraćaju učenici najnižih razreda, a naši najmlađi u vrtiće.

Koronavirus - najnovije vijesti
MZO objavio preporuke za organizaciju rada u mješovitom modelu nastave
Pravobraniteljica za djecu: Učenicima trebaju informacije i podrška
Kako bi se djeca maksimalno zaštitila, mjere su rigorozne. Epidemiolozi preporučuju roditeljima koji imaju bilo kakvu mogućnost organizacije skrbi za dijete, da ga ostave kod kuće.

Tko se od učenika nižih razreda vrati u školske klupe 11. svibnja, mora znati - nema druženja s prijateljima, čavrljanja, posuđivanja pribora.

Iako djeca neće nositi zaštitne maske, bit će ih najviše 9 u grupi ili razredu, a razmak između školskih klupa bit će dva metra. Ravnateljica Vlatka već mjeri. U ovu učionicu stat će ih 9, ali..

- Problem je s drugim učionicama koje su znatno manje, gdje smo došli do rezultata da ih stane samo troje, a kad popunimo ovih 8 učionica ne znam kako ćemo smjestiti djecu u ove manje, govori Vlatka Mihalić, ravnateljica OŠ "Tin Ujević", Zagreb.

Ravnatelju osječke škole pomoći će učionica na otvorenome.

- Planiram organizirati još učionice na otvorenom koliko naš prostor dopušta kako bi učenici bili što više vani, naglašava Josip Jukić, ravnatelj OŠ Mladost, Osijek.

Strogo se treba držati uputa vezanih za ulazak i izlazak.

U pravilu dijete dolazi u pratnji iste osobe, ograničen je ulazak u školu, odnosno vrtić. Preporučuje se da djeca s kroničnim bolestima, kao i djeca čiji ukućani imaju kroničnu bolest ostanu kod kuće. Ukratko, ostanak kod kuće potiče se za svu djeca za koju se može osigurati skrb. Ako ih roditelji ipak šalju u školu, moraju detaljno pročitati upute i..

- Da napišu da oba roditelja rade i da nema druge mogućnosti nego da dijete pošalju u školu, naglašava Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

- Ove upute HZJZ su među restriktivnijim mjerama, zapravo najrestriktivnije u Europi i usmjerene su na dobrobit djece, naglašava Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja.

I to nije sve.

- Nama scenariji za iduću godinu moraju sigurno uključivati barem dijelove školske godine koji uključuju nastavu na daljinu, govori Divjak.

O naglasku na higijenskim mjerama u uputama ne treba ni govoriti. No ono što će svakako biti najteže jest održavati distancu među učenicima.

Još je deset dana do početka ove neobične situacije. Deset dana mjerenja, čišćenja, brušenja detalja. A onda na distanci - što u razredu, što u nastavi na daljinu - privest će se, nadamo se, kraju i ova neobična školska godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!