21:39 / 01.08.2018.

Autor: Hina

Devastacija postamenta katedrale sv. Duje

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U cijeli događaj su uključeni i konzervatori koji su prvu dojavu dobili iz crkve čim su ujutro ugledali crtež, rekla je Ana Čepić iz splitske policije.
Splitska policija istražuje tko je u plavo obojio 20-tak kvadrata vanjskog zida katedrale sv. Duje, o čemu su dobili dojavu od konzervatora, te su odmah izišli na teren i na mjestu događaja obavili očevid.

Ana Čepić
iz splitske policije rekla je za Hinu kako su jutros oko 7,30 sati dobili informaciju da je nacrtan crtež u podnožju katedrale, nakon čega su izašli na mjesto događaja, obavili očevid, te je utvrđeno da je plavom bojom u dužini od deset metara nacrtan veći crtež, koji ništa posebno ne predstavlja niti je uvrjedljiv. Na crtežu je nacrtana ograda, odnosno sjena od ograde.

"U cijeli događaj su uključeni i konzervatori koji su prvu dojavu dobili iz crkve čim su ujutro ugledali taj crtež. Konzervatori su potom kontaktirali tvrtku koja uklanja grafite sa zidova. Prvo će se ispitati kakva je boja u pitanju nakon čega će sa najpogodnijim sredstvom to tretirati i ukloniti. Kada se boja skine utvrdit će se je li ostalo kakvo oštećenje na zidu katedrale svetog Duje. Policija provodi krim istragu radi pronalaska počinitelja", kazala je Čepić.

Potvrdila je da će policija, ukoliko postoji video zapis, to koristiti u pronalaženju počinitelja.

Iz Ministarstva kulture RH poslijepodne su priopćili da je tijekom noći ili ranog jutra 1. kolovoza nepoznati počinitelji izvršio devastaciju - slikariju modrim bojama na jugoistočnom dijelu periptera (postamenta) splitske katedrale.

"Po dojavi, policija i djelatnici Konzervatorskog odjela u Splitu izvršili su uviđaj te je obrada u tijeku. Predmetnu devastaciju uklonit će tvrtka koja ima koncesiju u Gradu Splitu za uklanjanje grafita", dodaje se u priopćenju Ministarstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!