Devet kandidata za gradonačelnika Splita, 11 lista želi u Gradsko vijeće

20:12 / 10.06.2022.

Autor: Hina/HRT

Split

Split

Foto: Miroslav Lelas / PIXSELL

Devet je kandidata za gradonačelnika Splita, 11 lista natječe se za mjesto u splitskom Gradskom vijeću koje ima 31 vijećnika, pokazuju pravovaljane kandidature i liste koje je u petak poslijepodne objavilo Državno izborno povjerenstvo (DIP).  

Svojeg gradonačelnika i Gradsko vijeće Splićani će prijevremeno birati u nedjelju, 26. lipnja.


Rok za kandidature istekao je u četvrtak u ponoć i sada je jasno da u utrku za splitskog gradonačelnika i službeno ulaze Zoran Đogaš (kandidat HDZ/HSS-a), Ante Franić, nezavisni, odnosno kandidat grupe birača, Željko Kerum (kandidat HGS-a), Josip Markotić (Most), Davor Matijević (SDP), Ivica Puljak (Centar), Kristina Vidan (Pametno za Split i Dalmaciju), Tamara Visković (Možemo!/Nova ljevica) i kandidat Domovinskog pokreta (DP) Aris Zlodre.


Pravovaljane liste za splitsko Gradsko vijeće su one Centra, koalicije DP/HDS/HSP i Hrvatskih suverenista, kandidacijska lista grupe birača koju nosi Ante Granić, lista HDZ/HSS-a, lista HNS/Laburisti, Motova lista, lista političke platforme Možemo i Nove ljevice, potom lista Nezavisne liste mladih i HSLS-a, lista Pametno za Split i Dalmaciju, lista SDP/HSU-a te lista Hrvatske građanske stranke.


Danom objave zbirnih listi pravovaljanih kandidatura i lista službeno je počela izborna promidžba koja traje do petka, 24. lipnja do ponoći.


Na promidžbu svaki od kandidata za gradonačelnika može potrošiti do 480.000 kuna, a isti iznos za promidžbu dozvoljen je i po svakoj kandidacijskoj listi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!