Devet liječničkih društava: Potpora HLK u zaštiti liječnika od zastrašivanja i linča

23.01.2023.

12:37

Autor: Hina/HRT/R.S.

Zaštita liječnika

Zaštita liječnika

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Devet stručnih liječničkih društava podržalo je danas inicijativu Hrvatske liječničke komore da zaštiti liječnike od zastrašivanja i poziva na linč koje provodi poduzetnik Nenad Bakić i skupina okupljena na njegovoj Facebook stranici, zbog toga što su liječnici tijekom pandemije Covida-19 bili uključeni u javnu komunikaciju i prenosili stavove i smjernice svoje struke. 

- Huškanjem javnosti kako je struka kriva da su epidemijske mjere oštetile građane RH, doveli su do atmosfere linča, ali i straha. Liječnici izbjegavaju davati izjave za medije o Covidu-u, kako ne bi postali meta napada na osobnu čast i profesionalni ugled, navodi se u priopćenju devet stručnih biomedicinskih društava.


- Ako se stručnjaci moraju plašiti nastupa u javnosti, onda će medijski prostor prelaziti u ruke osoba koje ne razumiju medicinu, epidemiologiju, imunologiju ili virologiju i koje ne snose odgovornost za javno zdravstvo i rad s pacijentima, ističu.


Hrvatska liječnička komora (HLK) podnijela je prošloga tjedna kaznenu prijavu protiv profesora Gordana Lauca i poduzetnika Nenada Bakića zbog javnog poticanja na mržnju tijekom pandemije protiv stručnjaka koji su djelovanjem i javnim govorom nastojali umanjiti smrtnost građana od Covida-19.


Izražavajući zabrinutost zbog sustavne difamacije i pozivi na linč, liječnička društva ističu kako u doba kriza javnosti trebaju kvalitetne smjernice zasnovane na najboljim dostupnim informacijama. Stoga su zgroženi da su osobe koje su davale najkvalitetnije informacije najjače napadane od osobe koja nije studirala medicinu ni neko srodno područje, ali se neutemeljeno predstavlja kao stručnjak za epidemiologiju i cjepiva za djecu.


- Komunikacija Nenada Bakića je pogrešna i u formi i u sadržaju. U sadržaju, jer je manipulativno i selektivno prezentirao samo one podatke koji su odgovarali njegovim unaprijed formiranim zaključcima. U formi, jer je stručnjake koji su prezentirali balansirane zaključke, a koji su se kosili s njegovim idejama napadao na vrlo osoban način, te prezentirao kao krivce za negativne posljedice pandemije, navodi se u priopćenju i poziva sve koji su do sada poklonili povjerenje Nenadu Bakiću da se od njega distanciraju.


Priopćenje su poslali Hrvatsko epidemiološko društvo, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatsko društvo za infektivne bolesti, Hrvatsko društvo za školsku i sveučilišnu medicinu, Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju, Hrvatsko društvo za zdravstvenu ekologiju, Hrvatska udruga bolničkih liječnika, Hrvatsko imunološko društvo, Hrvatsko društvo za kliničku farmakologiju i terapiju,

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!