10:05 / 17.03.2020.

Autor: M.Š./HRT

Devet novozaraženih u Hrvatskoj

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Koronavirusom u Hrvatskoj zaraženo je još devet ljudi, pa je ukupna brojka 65 zaraženih, a učinjeno je 1014 testiranja.
U Hrvatskoj je potvrđeno devet novih bolesnika s koronavirusom, do sada je evidentirano ukupno 65 slučajeva zaraze, a četiri su osobe izliječene i puštene na kućno liječenje, izvijestio je u utorak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Ministar zdravstva Vili Beroš ponovno je apelirao na starije od 65 godina da ne izlaze van bez prijeke potrebe i najavio da će im se organizirati dostava hrane, lijekova i potrepština.

Epidemiološka slika dobra, broj oboljelih može rasti

- Epidemiološka slika u Hrvatskoj u datim okolnostima i dalje je vrlo dobra te će se učiniti sve da tako i ostane. No, izvjesno je da broj oboljelih može rasti, upozorio je Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera.

Do sada je obavljeno 1014 testiranja, od kojih su neka još u tijeku, a 630 kontakata oboljelih je pod nadzorom.

Detaljniji podaci o novooboljelima bit će poznati tijekom dana, jedino je za sada poznato da je od danas jedan slučaj zabilježen u Karlovcu, gdje do sada nije bilo zaraze koronavirusom.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić istaknula je da među novooboljelima nema težih slučajeva, a u toj se bolnici liječi 17 oboljelih.

Svjetska zdravstvena organizacija detektirala je tri osnovna inicijatora loše epidemiološke situacije u nekim zemljama - nedovoljan broj testiranih, nedovoljnu brigu o izolacijama i nedovoljno praćenje kontakata.

Komentirajući to Beroš ističe da je dosad u Hrvatskoj sve napravljeno prema prijedlogu struke.

- Imamo dovoljan broj testiranih i mislim da smo tu potpuno adekvatni, rekao je.

Formirano je nekoliko novih centara s mogućnošću testiranja, no ne povećava se njihov broj jer je struka jasno rekla koje ljude treba testirati, kaže Beroš. 

Crveni križ osigurat će pomoć starijima i nemoćnima

Putem Crvenog križa  organizirat će se dostava lijekova i hrane starijima i nemoćnima.

- Apeliramo na građane iznad 65 ili 70 godina da ne izlaze osim u slučajevima nužde. Organizirat ćemo sve da tim ljudima dostavljamo sve što im je potrebno. Sustav e-recepta omogućava da im se preko telefona ordiniraju lijekovi za kronične bolesti, istaknuo je Beroš.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak pozvao je starije i nemoćne osobe da se jave Crvenom križu koji će im osigurati volontere za pomoć.

Voditelj Stožera, potpredsjednik Vlade Davor Božinović istaknuo je da će danas na Vladi, a sutra u Saboru vjerojatno biti usvojene izmjene zakona o sustavu civilne zaštite po kojima će Nacionalni stožer dobiti veće ovlasti.

- To znači da će se naše odluke provoditi po svim linijama rada. Već danas ćemo aktivirati sve stožere civilne zaštite, ne samo na županijskim nego i na gradskim i općinskim razinama, kako bi se donesene odluke mogle odmah provoditi, rekao je Božinović. 

Ograničavanje kretanja starijim osobama

Među prvim odlukama, najavio je onu o ograničavanju kretanja starijih osoba. 

- Treba učiniti sve da oni bez prijeke potrebe ne napuštaju svoje domove. S time krećemo odmah, istaknuo je.

Pojačat će se kontrola poštivanja rješenja o samoizolaciji.  Do danas je sustav zaprimio 533 takve dojave, a 93 osobe koje to krše su utvrđene i bit će sankcionirane.

Među prioritetima su i zadržavanje ekonomskih aktivnosti, ali tako da se njima ne pridonosi širenju virusa, te prijevoz roba u međugraničnom prometu.

- Do sada su od te odluke u dva dana 562 kamiona prošla hrvatsku granicu, uspostavljeno je 14 konvoja i tako će ići dalje, rekao je ministar.

Na kritike pročelnika zagrebačkoga Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavla Kalinića, koji traži hitno uvođenje rigoroznih mjera, Božinović je poručio da stožer od prvog dana radi u skladu s preporukama struke te ima pripremljene aktivnosti koje će se aktivirati kada se procijeni da je potrebno.

- Nije danas teško biti pametan i reći što se sve može očekivati. Najveća je mudrost pogoditi trenutak kad se prelazi iz jedne faze u sljedeću, a to bez struke nije moguće, rekao je Božinović

Zatvaranje 27 graničnih prijelaza sa Slovenijom

Najavio je i da će odluke koje bude donosio Nacionalni stožer uvažavati lokalne specifičnosti. Pojasnio je da će se razgovarati sa županijama, gradovima i općinama o lokalnoj epidemiološkoj situaciji, ali će se odluke donositi na razini Nacionalnog stožera i provoditi u najkraćem mogućem vremenu.

Odluke će biti vezane i uz prekogranični promet putnika, a preporuke su da se odustane od putovanja izvan Hrvatske, isto tako i od ulaska u zemlju.

Upitan za preporuke o kojima bi danas trebali razgovarati šefovi država i vlada EU-a, Božinović je odgovorio da će se vanjske granice EU-a zatvarati za promet putnika iz drugih zemalja, uz određena izuzeća kada će se ti građani puštati. 

- Što se tiče lokalne situacije, u kontaktu smo sa slovenskom stranom i vjerojatno ćemo tijekom dana zatvoriti 27 graniičnih prijelaza sa Slovenijom, najavio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!