Koordinacija za integraciju: Integracijska politika mora postati prilika za sve!

06.06.2022.

14:07

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Integracija izbjeglica

Integracija izbjeglica

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Povodom 9. Tjedana IZBJEGLICAma!, članovi Koordinacije za integraciju predstavili su programe tjedana, a osvrćući se na aktualnu izbjegličku krizu naglasili važnost jednakog pristupa svim izbjeglicama te da integracijska politika mora postati prilika za sve.

Koordinacija za integraciju neformalna je mreža organizacija civilnog društva koje pružaju podršku izbjeglicama, a u program 9. Tjedana IZBJEGLICAma!, koji se održava u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Sisku, Karlovcu, Rijeci, Zadru, Puli, uključeni su brojne organizacija, istaknula je na konferenciji Tea Vidović iz Centra za mirovne studije.

- 9. Tjedni IZBJEGLICAma!, koji se organiziraju povodom 20. lipnja - Svjetskog dana izbjeglica, mjesto su susreta novih i starih članova, u čijem programu su konferencije, kreativne radionice, izložbe, projekcije filmova, istaknula je Vidović.

Uoči konferencije, Koordinacija se u zajedničkom priopćenju osvrnula na aktualnu izbjegličku krizu, istaknuvši da je Europska unija, 2022. godine prvi put u svojoj povijesti aktivirala mehanizam privremene zaštite, koji je izbjeglicama iz Ukrajine omogućio slobodan ulaz u zemlje EU-a kao i slobodu kretanja unutar unije.

S druge strane, navode su da su mnogi akteri zagovarali da se on aktivira 2015. i 2021. godine, tijekom ranijih izbjegličkih kriza, ali bezuspješno. Umjesto toga, ističu da se već godinama na vratima EU-a krše prava onih koji pokušavaju pristupiti sustavu azila, a da umjesto zaštitom, EU odgovara batinama.

- Važno je da sustav ne dopušta diskriminaciju među izbjeglicama i da sustav integracije sve osobe tretira u skladu sa zakonom. Integracijska politika mora postati prilika za sve, poručila je Vidović.

Voditelj Isusovačke službe za izbjeglice u Hrvatskoj Entoni Šeperić poručio je kako nevolja i potreba nikoga ne diskriminiraju. Citirajući riječi pape Franje, dodao je kako bismo se trebali oduprijeti globalizaciji ravnodušnosti i svakodnevno se boriti protiv rasizma europskog i hrvatskog sustava međunarodne i privremene zaštite.

Na konferenciji za medije, najavljeno je kako će se u sklopu Tjedana, inicijativa Centar za edukaciji održati besplatne satove hrvatskog jezika za izbjeglica a u Parku Ribnjak 25. lipnja održat će se Druženje za dan izbjeglica.

Centar mladih Ribnjak spontano se uključio u integraciju izbjeglica i svake subote održava program Hurtok, istaknula je ravnateljica centra Pavlica Bajsić Brazzoduro, a Ukrajinka Yuliia Gurieieva iz Inicijative Hurtok rekla je kako je to za ukrajinske majke i djecu postalo mjesto druženja, razmjene i upoznavanja.

- Kada postoji politička volja dogodile su se neke promjene koje su zaista osoba koje su došle iz Ukrajine, a onda će i osoba koje tu borave već duže vrijeme omogućiti priliku da zasta dugoročno i održivo nastave svoje živote, rekla je Tea Vidović, Centar za mirovne studije.

- Od nedavno smo potaknuti ratnim zbivanjima i novim izbjegličkim valom koji nas je zadesio pokrenuli besplatne tečajeve hrvatskog jezika, odnosno besplatne edukacije hrvatskog jezika za sve zainteresirane izbjeglice, istaknula je Dženana Kalamujić, Inicijativa Centar za edukaciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!