Dezinfekcije prostora u Obrovcu, od sutra s radom počinju i škole

18.05.2023.

17:09

Autor: Hrvoje Matejčić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Dezinfekcije prostora u Obrovcu, od sutra s radom počinju i škole

Dezinfekcije prostora u Obrovcu, od sutra s radom počinju i škole

Foto: HTV / HRT

Uslijed izlijevanja Zrmanje na području grada Obrovca poplavljeno je kompletno glavno crpilište. Zbog toga nakon što se Zrmanja povukla u korito, a voda ispumpala iz svih poplavljenih objekata, u Obrovcu se zbog moguće zaraze pristupilo dezinfekciji prostora. Poplavljeno je 45 objekata od čega su gotovo svi javni dezinficirani, a ostali će biti ovih dana. Sutra će s nastavom početi i osnovna i srednja škola koje su bile poplavljene.

Zadarska služba dezinfekcije ovih dana ima pune ruke posla u Obrovcu. Kada oni uđu u prostor, svi izlaze, zatvaraju se prozori i vrata i nekoliko sati nitko ne smije ulaziti.

- Vlaga pogoduje nastanku zaraznih bolesti. S obzirom na to da imamo tapeciranih namještaja, tepiha, tapisona tu je plodno tlo za razvoj zaraznih bolesti i u tom smislu moramo reagirati što prije, objasnio je načelnik Stožera civilne zaštite grada Obrovca Slobodan Jurjević.

U gradu neprekidno rade crpke, šprice i odvlaživači kako bi umanjili štetu na gotovo 45 objekata.

Rekordno dizanje Zrmanje zamutilo je vodu, a u gradu izmiješalo kanalizaciju i naftu iz raznih podzemnih kotlovnica. Od škola najgore je prošla srednja, no nakon što su ona i osnovna škola dezinficirane, sutra počinje nastava.

- Kroz prijepodnevne sate u susjednoj srednjoj školi koja je puno značajnije stradala nego naša. U našoj školi dezinficirani su svi prostori koji su bili pod vodom, a to su prizemlje sve prostorije. Upravo čekamo 15-20 minuta da bismo mogli ući unutra i obaviti zadnje pripreme za početak nastave, rekao je ravnatelj OŠ Obrovac Željko Modrić.

 - Tu su i prioriteti po kojima ćemo raditi dezinfekciju. Po tom principu već su dezinficirane i osnovna škola i srednja i dječji vrtić. Oni sutra počinju s radom. Dalje pristupamo dezinfekciji da svi objekti koji su prethodno očišćen i oprani i spremani za dezinfekciju redom pristupe dezinfekciji, rekao je Jurjević. 

Život se u Obrovcu polako normalizira. I električna energija postupno se pušta u objekte u središtu grada, a na žalost ovih razigranih klinaca loptu će i igralište sutra morati zamijeniti školom.

- Sutra ćemo možda ići jer je škola dezinficirana, što je bolje da bude poplava ili da idete u školu? 

- Da bude poplava, rekao je Toni iz Obrovca.    

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!