I dalje na snazi crveno upozorenje za Kvarner i Velebitski kanal

26.02.2023.

23:02

Autor: Hina/HRT/V.G.

Olujna bura u Bakarskom zaljevu

Olujna bura u Bakarskom zaljevu

Foto: Goran Kovacic / Pixsell

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za ponedjeljak, 27. veljače, crveno upozorenje za Kvarner i područje Velebitskog kanala.

Područje Kvarnera zahvatit će jaka i vrlo jaka, u prvom dijelu dana mjestimice olujna bura, s najjačim udarima vjetra do 130 kilometara na sat.

Vrlo jaka, mjestimice olujna, u noći i orkanska bura zahvatit će i područje Velebitskog kanala, gdje se očekuju udari vjetra do 150 kilometara na sat, izvijestili su.

Iz DHMZ-a su također naglasili da je vrijeme vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima.

Također, kažu, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu.

- Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, istaknuli su iz DHMZ-a.

Narančasto upozorenje je za ponedjeljak izdano za riječku regiju, zapadnu obalu Istre i sjevernu Dalmaciju, zbog jake, mjestimice vrlo jake bure s udarima vjetra do 100 kilometara na sat.

- Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova", stoji u priopćenju.

Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, poručili su.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!