08:43 / 22.06.2019.

Autor: HRT/Hina

DHMZ izdao upozorenja za danas i sutra

Foto: Predrag Furdin/HRT

Foto: Predrag Furdin/HRT

Foto: - / HRT

Meteorolozi su najavili da Europljane idući tjedan očekuju temperature do 40 Celzijevih stupnjeva u toplinskom valu koji će zahvatiti velik dio zapadne Europe.
Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je upozorenja za danas i sutra, u kojima upozorava na opasno i potencijalno opasno vrijeme:

Promjenu vremena HRT-ovi su meteorolozi najavili još jučer, napomenuvši kako će dotok još vlažnijeg te hladnijeg zraka dodatno destabilizirati atmosferu. Na istoku će i dalje biti vruće, mnogima i sparno. Prijepodne u većini predjela suho, a zatim će prema večeri sve češće biti jačeg razvoja oblaka te pljuskova koji bi navečer i u noći na nedjelju mogli biti i izraženiji.

Europu idući tjedan pogađa pakleni toplinski val

Meteorolozi su najavili da Europljane idući tjedan očekuju temperature do 40 Celzijevih stupnjeva u toplinskom valu "neviđenom" za lipanj, koji će zahvatiti velik dio zapadne Europe.Toplinski val stići će iz Magreba u sjevernoj Africi i Španjolske s visokim temperaturama koje počinju ovaj vikend, a vrhunac se očekuje sredinom idućeg tjedna.

U Njemačkoj meteorolozi predviđaju temperature do 37 Celzijevih stupnjeva u utorak, odnosno 38 u srijedu, a slično će biti i u Belgiji i Švicarskoj.

Britanski meteorološki zavod MetOffice posebno je zabrinut zato što bi toplinski val mogao potaknuti "silovite oluje" pa je upozorio Britance da se pripreme na "vruće, vlažno i nestabilno" vrijeme.

Grčka će biti među zemljama najteže pogođenima toplinskim valom s temperaturama do 39 °C ovog vikenda.
U Francuskoj meteorolog Francois Gourand najavljuje "neviđen toplinski val za mjesec lipanj" koji će, nedvojbeno, potući prethodne toplinske rekorde za taj prvi mjesec ljeta.

U ljeto 2003. Francuska je pretrpjela intenzivni toplinski val koji je izazvao smrt gotovo 15.000 uglavnom starijih osoba.

Od utorka će se temperature u Francuskoj penjati od 35 do 40 stupnjeva pa se stanovnici ni noću neće moći rashladiti, predviđaju meteorolozi.

"Od 1947. godine samo je toplinski val od 18. do 28. lipnja 2005. bio intenzivan", kaže Meteo France te predviđa da bi kipuće vrijeme moglo potrajati šest dana.

Dolazak intenzivnog toplinskog vala ponovno pokazuje kakav je učinak globalnog zatopljenja na planet, a takvi vremenski uvjeti vjerojatno će biti sve češći, kažu meteorolozi.

Otvoreno: Ekstremi sve češći i žešći, zagrijao se cijeli sustav
-

-

Foto: - / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!