Sutra se očekuje smirivanje vjetra, za jadransku obalu na snazi žuto upozorenje

17.04.2022.

12:13

Autor: HRT/DHMZ/Hina

 Bakarac: Olujna bura diže valove i morsku pjenu

Bakarac: Olujna bura diže valove i morsku pjenu

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Za cijelu jadransku obalu, od sjevera do juga, danas je bio proglašen crveni meteo-alarm. Puhala je jaka i olujna bura, u prekidu su bile brojne trajektne i katamaranske linije, a problema je bilo i na cestama. Sutra se očekuje smirivanje vjetra  stoga je za jadransku obalu na snazi žuto upozorenje, što znači - potencijalna opasnost. Svima koji se vraćaju s uskrsnih blagdana - svakako poziv na oprez.


Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) upozorio je u nedjelju da je zbog orkanske i olujne bure s najjačim udarima vjetra mjestimice do 200 kilometara na sat, izdano crveno upozorenje za pomorce na gotovo cijelom Jadranu, a od jutros, bura je pojačala u Dalmaciji.

Dežurni prognostičar DHMZ-a za Hinu je objasnio kako je crveno upozorenje - vrijeme je izuzetno opasno - izdano za pomorce pod Velebitom i u Dalmaciji, a narančasto - vrijeme je opasno - za sjeverni Jadran.


DHMZ je objavio kako se u riječkoj regiji, odnosno podno Velebita tijekom dana očekuju orkanski udari bure, s najjačim udarima vjetra od 130 do 200 kilometara na sat.

U Velebitskom kanalu se očekuje olujna bura, s najjačim udarima vjetra do 165 km/h. U sjevernoj i srednjoj Dalmaciji je jaka do olujna bura s najjačim udarima vjetra do 130 km/h, a južnoj do 120 km/h.

Prognostičar je objasnio kako upozorenja na obali nisu jednaka, odnosno nije "posvuda crveno" jer razine upozorenja za pomorce nisu nužno iste kao one na kopnu. Tako je, primjerice, splitska kopnena regija u narančastom upozorenju, dok su sjeverna i srednja Dalmacija "u crvenom".

Najgore je prošlo, ali upozorenja i dalje vrijede

Prognostičar DHMZ-a je također izvijestio kako bura ide polagano prema slabljenju. Do sad je imala povremeno orkanske udare, uglavnom olujne, a prema kraju današnjeg dana imat će samo olujne, gotovo bez orkanskih. Tijekom sutrašnjeg dana ići će na jake udare, da bi sutra popodne to bilo uglavnom umjereno ili bez bure.

Uskrs je tako bio vjetrovit, osobito na obali gdje su maksimalni udari bili i do 190 km/h i to na Paškom mostu u ranim jutarnjim satima.

Prognostičar je naveo kako nakon toga nisu zabilježili jače udare, ali u odnosu na jutros, bura je očekivano pojačala, osobito u Dalmaciji tijekom dana i jutra. Na primjer, Dubrovnik je tijekom jutra imao jače udare vjetra nego u noći.

Upozorio je kako slabljenje neće biti brzo i da su upozorenja i dalje na snazi, ali ocijenio je kako je "uglavnom najgore već prošlo" što se tiče jačine bure.

Upitan je li uobičajeno da je cijela obala "crvena" zbog opasnosti od udara bure sredinom travnja, dežurni prognostičar je odgovorio kako nije čudno da bura puše u ovom dijelu godine.

- Bure su češće u hladnom dijelu godine. Mi izlazimo iz njega, ali sjetite se da narod govori o marčanskim burama. Bez obzira na klimatološku utemeljenost ili neutemeljenost tog narodnog znanja, činjenica je da su primjećivali pojačane bure negdje u ranom ili sredinom proljeća, a mi jesmo u tom razdoblju, pojasnio je.

HAK je naveo kako su zbog olujnog vjetra za sav promet još uvijek zatvorene autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje, državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54) i Paški most. Potpune informacije dostupne su na web stranici HAK-a.

Slijede promjenjiviji i većinom svježiji dani te manje vjetroviti

Na kopnu idućih dana promjenjivo. U ponedjeljak s više sunca, a od utorka oblaka. Past će i malo kiše, češće u utorak, a u srijedu uglavnom u unutrašnjosti Dalmacije i gorju. Vjetar će oslabjeti pa od utorka u gorju može biti slabog mraza, u srijedu lokalno i magle. Temperatura zraka još će se spustiti, a tek u srijedu malo porasti.

Na Jadranu u ponedjeljak i dalje sunčano, u početku i vjetrovito, uz olujne udare bure. Tijekom dana bura će oslabjeti, a u utorak će zapuhati jugo te jačati. S njim će stizati oblaci pa će sunca biti sve manje, osobito u srijedu, kada će pasti i malo kiše. Temperatura zraka bit će niža nego tijekom Uskrsa. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!