11:17 / 28.03.2022.

Autor: I.Z./HRT/Hina

DHMZ: Počinje instalacije prvog od tri suvremena meteorološka radara na Jadranu

Počinje instalacije prvog od tri suvremena meteorološka radara na Jadranu

Počinje instalacije prvog od tri suvremena meteorološka radara na Jadranu

Foto: - / DHMZ

Kod Zadra je danas počelo postavljanje prvog od tri suvremena meteorološka radara, čime će hrvatski dio Jadranske obale prvi put u povijesti biti pokriven radarskim mjerenjima, izvijestio je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Meteorološki radar C-band Doppler postavlja se u naselju Debeljak, u općini Sukošan kod Zadra, a radi se o prvom od tri uređaja čijim će se postavljanjem osigurati potpuna pokrivenost kopna i teritorijalnog mora meteorološkim i oceanografskim mjerenjima.

- Postavljanje radara omogućit će kontinuirano praćenje vremena, klime i klimatskih promjena te povećati mogućnosti upozoravanja na opasne vremenske pojave, ističu iz DHMZ-a.

- Kvalitetni i pravovremeni meteorološki podaci unaprijedit će sustave ranog upozorenja, povećati sigurnost i očuvati ljudske živote i dobra na moru i kopnu, doprinijeti zaštiti prirode te održivom gospodarskom razvoju , istaknula je glavna ravnateljica DHMZ-a Branka Ivančan-Picek.

Nakon postavljanja radara na Debeljaku, započet će testni rad te se do kraja travnja ove godine očekuju prvi meteorološki radarski podaci.

Uređaji se postavljaju u okviru Projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH-METMONIC (METMONIC) vrijednog gotovo 344 milijuna kuna, od čega se 85 posto financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 15 posto iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

- Projekt METMONIC najambiciozniji je od tri strateška projekta modernizacije koje provodi DHMZ i kojima ćemo značajno osuvremeniti rad i poboljšati kvalitetu naših proizvoda i usluga, dodala je Ivančan-Picek.

- Suvremeni radari će, osim podataka o rasprostranjenosti naoblake iz koje se očekuje oborina, pružati i informacije o očekivanom intenzitetu oborine na tlu, podatke o brzini i smjeru vjetra te akumuliranoj količini oborine na tlu za određeni period i područje, istaknuo je voditelj projekta Stjepan Ivatek-Šahdan.

Iz DHMZ-a ističu da je početkom 2022. godine u operativni rad pušten novi meteorološki radar na lokaciji Gradište u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a trenutno je u tijeku testni rad na lokaciji Bilogora u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

U svibnju ove godine započinje postavljanje radarskih uređaja pokraj Labina u Istri, dok su na lokacijama Uljenje na Pelješcu i Puntijarka na Medvednici započeli građevinski radovi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!