DHMZ upozorio na obilne oborine i moguće bujične poplave za vikend

08.12.2022.

21:51

Autor: HRT/Hina/J.L.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Niyom Napalai / SHUTTERSTOCK

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je posebno upozorenje zbog obilnih oborina koje se očekuju predstojećeg vikenda, a koje mogu izazvati lokalne urbane i bujične poplave. Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a, rekla je u  tjednoj vremenskoj prognozi u emisiji "Vrijeme" HTV-a da nas početkom sljedećeg tjedna očekuje stabilnije i mirnije, sunčanije, ali i hladnije vrijeme. 

U noći na petak, 9. prosinca, prognozirane su intenzivne i obilne oborine na području srednjeg Jadrana i njegove unutrašnjosti pa DHMZ upozorava na moguću lokalnu pojava bujičnih i urbanih poplava na navedenim područjima.

Tijekom jutra i prijepodneva u petak se nastavlja intenzivna i obilna oborinska epizoda na predjelu sjevernog Jadrana, širem području Rijeke i Gorskom kotaru. Kasnije tijekom petka intenzivna i obilna oborina može se očekivati na području gotovo cijelog Jadrana, njegovog zaleđa, Gorskog kotara i Like, što posljedično može izazvati lokalne urbane i bujične poplave, te poplavljivanja krških polja na tim područjima.

DHMZ
posebno ističe područje Rijeke i šire okolice sa zaleđem gdje se mogu očekivati iznimno velike količine oborina.

Na Jadranu će biti vjetrovito uz jako, ponegdje i olujno jugo koje će već potkraj subote okretati na buru, prvo na sjevernom dijelu, dodaje DHMZ.

Također potkraj subote i u noći na nedjelju počet će pritjecati i znatno hladniji zrak pa će kiša prelaziti u susnježicu i snijeg te se do nedjelje navečer očekuje i stvaranje znatnijeg snježnog pokrivača, ponajprije u gorju (vrlo vjerojatno i više od 20 cm).

Snijega će, dodaje DHMZ, prolazno biti i u nizinama, ponajviše središnje i istočne Hrvatske, ponegdje moguće i uz stvaranje snježnog pokrivača.

DHMZ upozorava i na prognozirani porast vodostaja rijeka, kojima će se zbog dosadašnje akumulirane količine oborine povećati dotoci, osim na ranije spomenutom području, i u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj odnosno na slivu Save i jadranskim rijekama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!