Dijelove Hrvatske pogodilo nevrijeme, u Sloveniji tornado

01.08.2023.

Zadnja izmjena 22:21

Autor: HRT

DHMZ za karlovačku i zagrebačku regiju objavio narančasto upozorenje

DHMZ za karlovačku i zagrebačku regiju objavio narančasto upozorenje

Foto: Marko Jašek / -

Novo nevrijeme je stiglo u Hrvatsku. Pljuskova, grmljavine i ponegdje olujnog vjetra već kasno poslijepodne i navečer bilo je u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, uz mjestimice obilniju kišu.

Na području Bjelovara u manje od dva sata palo je oko 30 litara po četvornom metru. Zbog dolaska novih olujnih oblaka iz Italije i Slovenije, gdje su zabilježene i pijavice i tuča - i tijekom noći će kod nas biti nestabilno. No, već sutra slijedi razvedravanje.

DHMZ objavio narančasto upozorenje 


U upozorenju za karlovačku i zagrebačku regiju se navodi kako su ponajprije uz granicu sa Slovenijom moguće bujične poplave. Očekuje se pojačani vjetar, čiji će najjači udari biti više od 65 kilometara na sat. Moguće su obilnije oborine. Vjerojatnost grmljavine veća je od 70 posto.

- Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja, kažu u DHMZ-a. Upozoravaju i da su moguća oštećenja na imovini te na drveću, olujni udari vjetra i tuča.

Novi pljuskovi s grmljavinom, čak i nevrijeme s jakim i olujnim udarima vjetra već pristižu s hladnom frontom, koja će se u noći premještati preko unutrašnjosti i sjevernog Jadrana, a popodne će već biti daleko od naših krajeva, prognozira Tomislava Hojsak.

Stoga - u noći i ujutro u Slavoniji i Baranji kiša te lokalni pljuskovi s grmljavinom. Već prijepodne naoblaka će se kidati pa će ostatak dana proteći sunčano, no i malo svježije nego danas. U noći u središnjim predjelima neki neće dobro spavati zbog grmljavine, izraženih pljuskova i nevremena. Do jutra situacija će se smiriti pa će ostatak srijede biti barem djelomice sunčan, a dnevna temperatura niža od današnje.

Novo pogoršanje već u petak


Potkraj četvrtka uz granicu sa Slovenijom opet raste vjerojatnost za pljuskove s grmljavinom. Od petka nestabilno s kišom, često u obliku jačih pljuskova s grmljavinom, pa bi lokalno mogla pasti znatnija količina. Temperatura zraka osjetno će se sniziti.


Nevrijeme u Sloveniji


Nevrijeme je pogodilo sjeverozapadni dio Slovenije, a stvaralo je neugodnosti i na istoku, dok se nad Ilirskom Bistricom na jugu zemlje razvio tornado. Ponegdje su obilne oborine praćene jakim vjetrom. U Rogaškoj Slatini je u posljednjih sat vremena izmjeren udar vjetra brzine 53 kilometra na sat.

Zbog nevremena vatrogasci su intervenirali u nekoliko općina, među ostalim u pomoć su priskočili i na Bledu, Tržiču, Radovljici Slovenskim Konjicama, Rogaškoj Slatini, Dupleku i Murskoj Soboti.

Tornado nad Ilirskom Bistricom


Brojne intervencije zabilježene su i na području Ilirske Bistrice u posljednjih sat vremena. Tu se prije sat vremena razvio tornado, objavila je slovenska Agencija za okoliš Arso na Facebooku.

Vidio se široki vrtlog unutar kojeg su bili i vrlo jaki manji vrtlozi promjera od nekoliko metara. Srećom, to je trajalo samo nekoliko minuta, navodi Arso. Na meteorološkoj postaji Koseze kod Ilirske Bistrice zabilježen je najjači izmjereni udar vjetra brzine 107 kilometara na sat.

Policijska uprava Kranj priopćila je da su bledski policajci oko 18:30 sati obaviješteni da je na turistički vlak palo stablo. U vlaku je bilo još četvero putnika, a u incidentu nitko nije ozlijeđen, ali je nastala materijalna šteta na vozilu.

Arso je procijenio da će se atmosfera postupno smiriti u drugoj polovici noći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!