08:46 / 17.04.2020.

Autor: Dobro jutro Hrvatska/B.V.M./HRT

Dijabetes u vrijeme korone, gdje potražiti pomoć

-

-

Foto: - / -

U svijetu pa i u Hrvatskoj postoji veliki broj osoba s dijabetesom, svaka 11 osoba ima dijabetes. 303 000 osoba zna za svoju dijagnozu, 40% još uvijek ne zna.
Dijabetes u doba korone. Kako se nositi s problemima, koga nazvati i postaviti pitanja, čije odgovore poslušati, neka su od pitanja na koja je u emisiji Dobro jutro Hrvatska odgovorila Zrinka Mach, mag. soc. geront., predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga (HSDU).

Svima je teško u pandemiji, a naravno da je i osobama koje su kronični bolesnici, fokusirani su na sebe pa je više problema, tvrdi Zrinka Mach.

Koronavirus - epidemija iz minute u minutu
Sve o koronavirusu

- Teško je doći do liječnika opće prakse i dijabetologa. U zadnjih mjesec dana teže je doći do njih pa smo evo malo više nam se javljaju osobe s dijabetesom, kako bi došli do odgovora na svoja pitanja, rekla je Mach.

Projekt Halo, halo.

U Hrvatskom savezu dijabetičkih udruga ne rade liječnici, a javljaju nam se osobe s dijabetesom pa smo zaključili prije nekoliko godina, dodaje da uvedemo telefonsku liniju na kojoj će se stručnjaci različitih profila moći javiti i pogotovo u ovom trenutku dati informacije.

- Pitanja su raznolika, najčešće je vezano uz terapiju ili prehranu. Je li terapija dobra ili ne.

U svijetu pa i u Hrvatskoj postoji veliki broj osoba s dijabetesom, svaka 11 osoba ima dijabetes i to je nešto što ne smijemo zanemariti, 303 000 osoba zna za svoju dijagnozu, 40% još uvijek ne zna, tako da je 500 000 osoba u Hrvatskoj s dijabetesom, što je impozantan broj, istaknula je Mach.

- Nadam se da će se s popuštanjem mjera moći dolaziti na preglede. Telefonski se obavlja za one osobe koje su u nekakvom hitnom stanju. Broj telefona na koji se osobe mogu obratiti je 01/5530 503 utorkom i četvrtkom od 17 do 19 sati. Na telefonu dežuraju liječnici i medicinske sestre.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!