Zadravec: Ovo je obračun koruptivne hobotnice sa mnom

15.06.2021.

10:18

Autor: Hrvatski radio/HRT/Hina/D.S.

Dijana Zadravec

Dijana Zadravec

Foto: Saborska TV / YouTube

Dijana Zadravec, smijenjena predstojnica Zavoda za radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice, saslušana je na sjednici Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije. Ponovila je svoje optužbe o nepravilnosti u radu toga KBC-a. Saslušanje je moderirao predsjednik Vijeća Nikola Grmoja (Most). 


Uvodno je predstavila svoja profesionalna postignuća te je komentirala jučerašnje priopćenje v.d. ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice Zorana Vatavuka


Kaže da je dobila opomenu pred otkaz, za koju je, kako navodi, saznala iz medija dok je na bolovanju.  

Zadravec smatra kako ugledu KBC-a Sestre milosrdnice šteti korupcija onih koji je čine i zataškavaju, a ne ona koja o tome javno progovara.


- Unazad tjedan dana, otkako je poznato da ću svjedočiti pred Vijećem, preko poznanika sam dobila i prijetnje da ću dobiti izvanredni otkaz ako nastupim, no nadam se da se to ipak neće dogoditi, rekla je Zadravec te se pozvala na odredbe Zakona o radu.


Podsjetila je da njezina borba protiv korupcije traje od 2016. kada je postala zamjenica ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice te da je se od tada  progoni i zlostavlja. Kaže da je tada otkrila krađu novca iz KBC-a Sestre milosrdnice preko lažnih prekovremenih sati na temelju falsificiranih dokumenata, što je prijavila tadašnjem ravnatelju Mariju Zovaku koji je to sve zataškao, zatim Ministarstvu zdravstva i DORH-u.


Zadravec je rekla kako ju je potkraj 2019., odnosno 2020. lažno optužila službenica za javnu nabavu Mija Primorac, te da se europski projekt skraćenog naziva "Radiološki edukacijski centar", u vrijednosti 32,5 milijuna nepovratnih kuna, za koji se ona izborila, cijelo vrijeme opstruira.


- Gospođa Primorac je namještala natječaj za tvrtku Europlantaže d.o.o. za koju je radila "u fušu" dok je istovremeno radila u KBC-u Sestre milosrdnice, kaže Zadravec, te da je o tome obavijestila ravnatelja Zovaka, državnog tajnika u Ministarstvu zdravstva i predsjednika Upravnog vijeća KBC-a Sestre milosrdnice Tomislava Dulibića te mjerodavne institucije.


- Potkraj 2020. otkrila sam kriminalne radnje i koruptivnu hobotnicu u KBC-u, rekla je Zadravec te dodala kako je početkom 2021. Županijskom državnom odvjetništvu prijavila odgovorne osobe iz KBC-a Sestre milosrdnice zbog kaznenog djela zloupotrebe položaja i ovlasti i dr. Vladimira Kalouseka, odjelnog liječnika na Zavodu na kojem je donedavno ona bila predstojnica, zbog kaznenog djela krivotvorenja isprave te je iznijela svoje viđenje kako su liječnici KBC-a izvlačili novac iz bolnice u privatne džepove liječnika.


Rekla je kako se dugi niz godina događaju dva paralelna financijska poslovna procesa, što je cijela uprava skrivala od nje. Otkrila ih je kada je nenajavljeno ušla u angiosalu u kojoj su zahvate radili dr. Kalousek i dr. Čulo, te navodi da je na mjestu predviđenom za njezin potpis, stajao potpis dr. Kalouseka. 


KBC Sestre milosrdnice je prozvala da nije proveden javni natječaj za dobavljače materijala, što je kao javna ustanova dužan provesti, te da je posljednji natječaj proveden 2019.


Trebalo mi je mjesec i pol uz konzultacije s financijskim stručnjacima, koje sam privatno angažirala, da bih povezala o čemu se tu zapravo radi, rekla je Zadravec te navela postojanje tzv. virtualnog skladišta o kojem nitko nije vodio evidenciju.


- Ovo je obračun koruptivne hobotnice sa mnom, nastoji me se eliminirati iz KBC-a i zdravstvenog sustava, jer sam ja jedina prepreka da se nastave kriminalne radnje, a predsjednika upravnog vijeća smatram najodgovornijim, rekla je Zadravec.


Na pitanje Nikole Grmoje je li itko od nadređenih reagirao na njene prijave nepravilnosti, Zadravec je odgovorila da kada je 2016. upozorila tadašnjeg ravnatelja Zovaka na uočene nepravilnosti prilikom kontrole evidencije radnog vremena i upozorila na izvlačenje 300.000 kn na temelju te falsificirane dokumentacije, Zovak nije reagirao.


- Obavijestila sam tada i Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo rada, no poslana je inspekcija koja je paušalno odredila da ravnatelj treba reagirati u sklopu svojih ovlasti. Kada sam shvatila da se ništa ne poduzima, podnijela sam dokumentaciju DORH-u, rekla je. 


Prozvani Tomislav Dulibić bio je na saslušanju i odgovorio na optužbe.


Dulibić: Ne skrivamo kriminal


- Čuli smo puno insinuacija, postupili smo po prijavama za nepravilnosti, rekao je Tomislav Dulibić, te dodao kako ne skriva nikakav kriminal.


- Trenutačno je u KBC-u Sestre milosrdnice, već više od tri tjedna, inspekcija Ministarstva zdravstva, također se obavlja i proračunski nadzor Ministarstva financija, a prema preliminarnim podacima nisu nađena bitna odstupanja u ukupnom djelovanju KBC-a Sestre milosrdnice.


Za Dijanu Zadravec je rekao, da kad se ona voli pozivati na kaznena djela, da postoji i kazneno djelo lažnog prijavljivanja i kazneno djelo klevete. 


Reagirala je Zadravec te rekla kako ona ne iznosi insinuacije, već ozbiljne nepravilnosti koje je predočila.


- Ovo je sve neshvatljivo što mi danas slušamo ovdje i sve što se događa već mjesecima, ne mogu postojati dvije istine, netko ovdje ne govori istinu, uza sve ostalo ima jako puno međustranačkog HDZ-ovog sukoba, rekao je član Nacionalnog vijeća, Željko Jovanović (SDP). 


"Što prije istražiti činjenice vezane uz prijave"


Vijeće je nakon saslušanja prihvatilo zaključke da ministarstva zdravstva, financija i gospodarstva te DORH i USKOK što prije utvrde činjenice vezane uz prijave Dijane Zadravec.


Nju je obvezalo da dostavi preslike prijava koje je upućivala mjerodavnima te SMS poruku u kojoj, po njezinim tvrdnjama, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković lobira za ponovno imenovanje Zovaka za ravnatelja bolnice.  


Vijeće će audiozapis s današnjeg saslušanja dostaviti DORH-u, a od Ministarstva zdravstva tražiti da dostave svu dokumentaciju o inspekcijskom i upravnom nadzoru u KBC-u Sestre milosrdnica od 2016. do danas ili zašto ga nije bilo.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!