14:19 / 30.11.2020.

Autor: B.A./HRT

Đikić: Stopu smrtnosti mogli smo umanjiti da smo na vrijeme uveli mjere

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Trebamo hitno pomoći zdravstvenom sustavu jer je sustav preopterećen, poručio je Ivan Đikić.
Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić, direktor Instituta za biokemiju (IBC2) u Frankfurtu, za HRT-ov je portal komentirao nove podatke o koronavirusu u Hrvatskoj poručivši da smo ovakvu stopu smrtnosti u studenom sigurno mogli umanjiti da smo potrebne mjere uveli na vrijeme.

➡️ Štagljar: Prvo poluvrijeme protiv Covida-19 smo dobili, a onda smo se raspali!
➡️ Jonjić o cijepljenju: Virus neće nestati preko noći
➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ Ekskluzivno: Prva operacija aneurizme mozga Covid pozitivne pacijentice
➡️ Čičin-Šain u Dnevniku HTV-a: Brojke će itekako rasti, ono najgore tek dolazi

- Nažalost, današnji brojevi od 74 umrlih, ukupno 1786, su vrlo, vrlo visoki. Trebamo hitno pomoći zdravstvenom sustavu (mobilizacijom svih zdravstvenih djelatnika, ali i financijskim sredstvima) jer je sustav preopterećen. Potrebna je uistinu globalna aktivacija svih građana da shvate da ti brojevi mogu rasti i preko stotinu mrtvih dnevno, što bi bio psihološki šok za mnoge građane, a posebno stručnjake koji već dugo upozoravaju na alarmantnost situacije u Hrvatskoj. Sjetite se da smo u proljeće imali ukupno 108 umrlih unutar četiri mjeseca pandemije. Zašto? Jer smo stručno reagirali i bili uvijek ispred virusa pravilnim mjerama, kaže Đikić.

- Hrvatska u posljednjih 14 dana ima incidenciju od 1040,3 zaraženih na 100 tisuća stanovnika prema statistici Europskog centru za kontrolu bolesti (ECDC). Gori od nas je jedino Luksemburg s 1210,1 zaraženog na 100 tisuća stanovnika. Iza nas su sada i Slovenija i Austrija, koje su uvele stroge mjere koje počinju lagano davati rezultate, dodaje.

Njegovu prognozu od 1538 preminulih u Hrvatskoj do kraja studenog neki su smatrali pretjeranom, a brojka je na kraju još i veća.

- Moje prognoze uopće nisu bitne. Važnije su bile poruke koje je slalo sedam strukovnih udruga liječnika, epidemiologa i drugih u Hrvatskoj o ozbiljnosti situacije. Ovakvu stopu smrtnosti u studenom smo sigurno mogli umanjiti da smo uveli na vrijeme upravo mjere koje su strukovne organizacije i mnogi članovi Znanstvenog savjeta tražili od Vlade. Također veliki problem je danas vjerodostojnost podataka koje dobivamo testiranjem, na što su također jasno ukazivali brojni epidemiolozi u RH. Već duže vrijeme imamo oko 30% pozitivnosti na ukupnom broju testiranja, što znaci da ne možemo pratiti lokaciju širenja virusa jer je virus svuda oko nas, upozorio je Đikić.

➡️ Đikić podržao mjere, dao 5 savjeta Plenkoviću

Đikić je kontinuirano naglašavao da se trebaju uvoditi nova testiranja još od ljeta, kada smo se mogli bolje pripremiti. Imamo li problem u kapacitetu testiranja ili i načinu testiranja?

- Premijer Plenković je naglasio s uvođenjem zadnjih mjera da je neophodno uvesti i više testiranja. Posebno je važno uvesti transparentna pravila tko vrši testiranja i koga se treba testirati, te regulirati maksimalno dopuštene cijene i uvjete testiranja za državne, ali i privatne laboratorije. Svi testirani rezultati trebaju biti dio službene statistike jer ćemo samo tako na temelju točnih brojeva moći predvidjeti situaciju u sljedeća tri-četiri tjedna. Savjetovao sam premijeru da trebamo uvesti oko 20.000 testiranja dnevno u sljedećih 10-15 dana, što će biti prvi korak da ponovo brojevima budemo ispred virusa i uvidimo lokalne opasnosti. Tada ćemo moći definirati i točne parametre incidencije zaraženih od 200 ili 500 ili 1000 na 100.000 stanovnika, prema čemu ćemo uvoditi i nove učinkovitije mjere ako treba i prije 21. prosinca, rekao je Đikić.

Kaže i kako ne želi iznositi predviđanja za kraj prosinca jer su brojke vrlo visoke, posebno ako se ovaj trend nastavi.

- Sada je najvažnije motivirati Vladu RH, sve političke opcije i građane da shvate opasnosti koje su ispred nas. Sadašnja kriza predstavlja najozbiljniji izazov od vremena Domovinskog rata za cijelu Hrvatsku i svi trebamo zajednički raditi u očuvanju zdravlja, socijalno ugroženih, gospodarstva, što će spriječiti ne samo velike ljudske gubitke, nego i štete u ekonomiji i financijskoj stabilnosti zemlje, zaključio je Đikić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!