12:38 / 06.10.2020.

Autor: B.A./D.M./HRT

Dileme vladajućih o osnivanju istražnog povjerenstva

Branko Bačić

Branko Bačić

Foto: - / -

Mi ćemo kad proučimo tekst zajedno s ostalim strankama u vladajućoj koaliciji donijeti naš stav, poručio je Bačić.
Odgovor vladajućih na oporbeni prijedlog za osnivanje istražnog povjerenstva o curenju informacija iz istraga još je - 'ni da ni ne'. Pitanja istražnog povjerenstva legitimna su, ali previše načelna, kaže predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

- Naš je stav da su pitanja koja se s tim u vezi postavljaju legitimna i da vladajuća većina želi utvrditi eventualne nezakonitosti vezano za curenje informacija iz istraga, izjavio je Bačić. "Međutim", dodao je, "nismo sigurni da su ovakva forma i postavljena pitanja i koncipirana odluka u potpunosti u skladu sa zakonom i Ustavom".Bačić je najavio da će u idućim danima razmotriti ustavnost i zakonitost "ovakvog istražnog povjerenstva, tim više što u Saboru postoje radna tijela na kojima bi se mogli dobiti odgovori - Odbor za nacionalnu sigurnost, Odbor za pravosuđe te Povjerenstvo za praćenje provedbe strategije i borbe protiv korupcije." Na čelu tih tijela su oporbeni zastupnici, naglasio je. 

Podsjetimo, svih 8 oporbenih zastupničkih klubova zanemarilo je političke razlike i u Saboru predstavilo prijedlog za osnivanje istražnog povjerenstva, a povod je afera "Janaf". Prema prijedlogu, bavit će se utvrđivanjem ometanja i drugih nedopuštenih utjecaja na neovisne istrage u procesuiranju slučajeva korupcije i organiziranog i gospodarskog kriminala. Kako su rekli, istražnim povjerenstvom žele popraviti sustav ne ulazeći pritom u konkretne slučajeve. 

Glasovanje u Saboru tek idući petak

-
Na sastanku vladajuće koalicije bilo je riječi i o radu Sabora u iduća dva tjedna. Glasovanje, odnosno ovu treću redovitu sjednicu najvjerojatnije ćemo zaključiti idući petak, kada bi bilo glasovanje o svemu raspravljenom, napomenuo je Branko Bačić. Dolazeći na sastanak Bačić je izjavio kako je vladajuća većina stabilna.

Na pitanje novinara o vladajućoj većini s obzirom na bolest HDZ-ova zastupnika Josipa Đakića Bačić je odgovorio: "Što znači da je bolestan? Mi ćemo glasovati idući tjedan neovisno o tome bude li gospodin Đakić izašao iz bolnice ili ne", rekao je Bačić, dodajući da se s Đakićem svaki dan čuje, da je puno bolje nego što je bio te kako očekuje da će brzo izaći.- U pravilu se povjerenstva osnivaju za točno određena pitanja. Mi jesmo da se osnuje istražno povjerenstvo, ali trebamo točno definirati njegov djelokrug rada, rekao je, pa iznio usporedbu s jugoslavenskom tajnom službom i njezinim bivšim čelnikom Aleksandrom Lekom Rankovićem.

- Na ovaj način kako ja to iščitavam, mislim da su to ovlasti na razini Ozne, mislim da bi gospodin Ranković bio vrlo počašćen kad bi imao takve ovlasti kao što su ovdje propisane, rekao je Bačić, dodajući da se ne može vršiti demontaža demokratskog sustava u Hrvatskoj. Na pitanje novinara znači li to da neće podržati povjerenstvo, odgovorio je da nije to rekao.Dario Hrebak
(HSLS) rekao je da nije dobio prijedlog za osnivanje, ali da načelno nema ništa protiv tog povjerenstva, koje je nazvao pravom oporbe. Smatra da je i interes vladajuće većine da se sve to raščisti, ali i da želi da budu pažljivi - povjerenstvo treba paziti da ne prijeđe granicu između zakonodavne vlast i rada institucija.

Na novinarsko pitanje trebaju li ministri koji su bili u "klubu" Dragana Kovačevića biti smijenjeni ili dati ostavku Predrag Štromar (HNS) odgovorio je da trebaju ako su sudjelovali u neprimjerenim radnjama, ali ne ako su "čisti". O tome, smatra, mora odlučiti premijer. Štromar je rekao i da bi povjerenstvo trebalo podržati ako za svrhu nema prepucavanje i dobivanje jeftinih političkih bodova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!