Vatrogasna zajednica obilježila svoj dan nagradivši vatrogasce

04.05.2022.

13:39

Autor: HRT/IMS

Vatrogasci obilježavaju svoj dan

Vatrogasci obilježavaju svoj dan

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Hrvatska vatrogasna zajednica svečano je u srijedu obilježila Dan sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, i Dan vatrogastva uručivši tom prilikom nagrade za Najpothvat u vatrogastvu u 2021. godini.

HRT-ova Matea Mikić posjetila je Državnu vatrogasnu školu i razgovarala s Antom Sanaderom, predsjednik Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice.

Tijekom svibnja vatrogasci također provode manifestaciju Svibanj - Mjesec zaštite od požara kako bi pokazali spremnost i informirali javnost o suzbijanju i prijavljivanju požara.

Nagradu za Najpothvat u vatrogastvu u 2021. dobili su pripadnici JVP-a Zagreb zbog uklanjanja kape zvonika sa sisačke katedrale kojoj je prijetilo urušavanje nakon dva snažna potresa koji su pogodili Sisačko-moslavačku županiju i grad Zagreb prošle godine.

Osim postrojbe, nagrade su dobili i njezini pripadnici koji su sudjelovali u uklanjanju kape katedrale, a to su Marko Adamčič, Alen Hertl, Josip Vađić, Ivo Frančešević te Mario Kušt.

Zapovjednik JVP-a Zagreb Siniša Jembrih kazao je da je prijedlog za nagradu dao glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

- S obzirom na to da je to bilo vrlo tehnički teško izvediv pothvat zaista smo ponosni na tu nagradu, ali i na naše dečke koji su to odradili u Sisku" naglasio je Jembrih dodavši da je odrađeno 14.000 hitnih intervencija od prvog zagrebačkog potresa.

Priznanje za osobite usluge u saniranju posljedica potresa dobili su Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije, Grada Siska, Petrinje, Gline i Zagreba, JVP Grada Siska i Petrinje te DVD Glina.

Vatrogascima je čestitku uputila i izaslanica predsjednika Vlade i ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je pohvalila sjajnu suradnju s vatrogascima u zaštiti hrvatske bioraznolikosti, ekosustava i okoliša.

- Vatrogastvo počiva na altruizmu, a osobito me veseli vidjeti primjere rada s djecom, kazala je ministrica.

Dodala je da i dalje rade na iskorištavanju poljoprivrednih fondova EU-a pomoću kojih ulažu u obnovu vatrogasnih domova.

- Njih 69 smo rekonstruirali putem tri natječaja, vrijednosti oko 350 milijuna kuna. U suradnji s Vladom sudjelovali smo u prijedlogu novog zakona o vatrogastvu u koji su usmjerena značajno veća sredstva u zaštitu od požara te uvođenje nove opreme i videonadzora.

Osim nagrada, HVZ je prije svečanosti prikazao četiri pokazne vježbe koje su izveli djeca i mladi, članovi vatrogasnih zajednica.

Događaju su također prisustvovali izaslanik predsjednika Sabora Ante Sanader, izaslanik predsjednika Republike Dragan Lozančić, alpinist Stipe Božić, pročelnik HGSS-a Josip Granić, saborska zastupnica Maja Grba Bujević.

Čestitke vatrogascima

Ministar obrane Mario Banožić uputio je čestitku vatrogascima koji u srijedu slave svoga zaštitnika svetog Florijana i obilježavaju Dan vatrogastva, istaknuvši da vatrogastvo nije samo zanimanje, nego poziv, plemenita misija.

- Od srca vam čestitam Dan vatrogastva i vašeg nebeskog zaštitnika - svetog Florijana, poručio je Banožić članovima Hrvatske vatrogasne zajednice.

Vatrogasnim zemaljskim i zračnim snagama poželio je da u novoj protupožarnoj sezoni imaju što manje posla, a što više priprema kako bi, kao i do sada, bili oni na koje se ljudi mogu osloniti.

- Hvala vam za spašene ljudske živote i materijalnu imovinu. Vaša svakodnevica nije laka, ali je obilježena dobrotom i čovjekoljubljem. Širite tu plemenitost čuvajući našu sigurnost i naš mir. Dragi vatrogasci, sretan vam vaš dan, zaključio je Banožić u čestitci u svoje i ime Ministarstva obrane.

Povodom Dana vatrogastva Civilna zaštita uputila je čestitke svim vatrogaskinjama i vatrogascima Republike Hrvatske

- U proteklim kriznim vremenima, kao temeljna operativna snaga sustava civilne zaštite, pokazali ste profesionalnost, humanost i požrtvovnost u spašavanju imovine i ljudskih života te ste važan oslonac sigurnosti građana. Želim Vam puno uspjeha u budućem radu i što manje intervencija, uz pomoć i blagoslov Vašeg zaštitnika, poručio je ravnatelj Damir Trut i djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!