Diljem obale danas akcija pojačanog nadzora sigurnosti plovidbe

10.08.2022.

Zadnja izmjena 13:08

Autor: HRT/D.M./Hina

Pomorska policija

Pomorska policija

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Diljem obale danas će se od 9 do 18 sati provoditi akcija pojačanog nadzora sigurnosti plovidbe, pod nazivom Sigurna plovidba 2022 II, a bit će nadzirana područja u nadležnosti svih lučkih kapetanija, priopćilo je jutros Ministarstvo mora, pomorstva i infrastrukture.

Tijekom provedbe pozornost će se posvetiti inspekcijskome nadzoru putničkih brodova u nacionalnoj plovidbi, namijenjenih za jednodnevne izlete i višednevna krstarenja. Pri tome će se pojačano nadzirati valjanost brodskih svjedodžbi i dokumenata, broj članova posade i svjedodžbe o osposobljenosti članova posade i drugo. Prva ovogodišnja akcija Sigurna plovidba održana je 22. srpnja.

Ovom ponovljenom akcijom želi se upozoriti i podsjetiti na važnost pridržavanja pravila sigurnosti plovidbe, osobito u vremenu kada u Jadranskom moru plovi velik broj domaćih i stranih plovila, s konačnim ciljem zaštite svih sudionika pomorskog prometa, ističu iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. 

Vožnja preblizu obale i vožnja bez dokumenata najčešći prekršaji

Sa broda Vid lučke kapetanije u riječkom akvatoriju javila se Jelena Tomac i razgovarala sa zapovjednikom Sašom Turkaljem. Kao i svake godine najčešći su prekršaji vožnja bez dokumenata i vožnja preblizu obali gdje se ugrožavaju kupači, kazao je Turkalj. Inače, na Kvarneru je od početka godine provedeno 14 akcija traganja i spašavanja na moru u kojima je spašeno 36 ljudskih života.  


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!