22:17 / 16.01.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

"Dio djece mogao bi ostati bez invalidnine"

Dijete s invaliditetom - ilustracija

Dijete s invaliditetom - ilustracija

Foto: Wavebreakmedia / Shutterstock

Građanska inicijativa "Pomozimo djeci s invaliditetom" u nedjelju je upozorila da bi predloženi Zakon o socijalnoj skrbi mogao dovesti do gubitka invalidnine za dio djece s teškoćama u razvoju te traže od Vlade brisanje sporne odredbe.

U otvorenom pismu premijeru Andreju Plenkoviću i resornom ministru Josipu Aladroviću navode da im je sporno što, po konačnom prijedlogu zakona, pravo na tuđu pomoć i njegu imaju osobe s četvrtim stupnjem invaliditeta, koje imaju pravo na osobnu invalidninu. Upozoravaju da bi moguće preklapanje prava moglo dovesti do ukidanja osobne invalidnine osobama koje su je do sada primale.

- Ostvarivanje jednog prava isključuje mogućnost ostvarivanja drugog prava, smatramo da dolazi do preklapanja i do otvaranja mogućnosti diskrecionog odlučivanja. Smatramo ovakvu zakonsku odredbu lošom jer dovodi do mogućnosti manipuliranja, poručuje Građanska inicijativa "Pomozimo djeci s invaliditetom".

Zahtijevaju od Vlade i nadležnog ministarstva razjašnjenje članka (58. 1) konačnog prijedloga ZOSS-a oko prava na Doplatak za tuđu pomoć i njegu te brisanje sporne odredbe koja se odnosi na četvrtu skupinu djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom.

Također izražavaju nezadovoljstvo izostankom prve skupine osoba s invaliditetom u Zakonu te ostankom imovinskog i dohodovnog cenzusa za ostvarivanje doplatka za tuđu pomoć i njegu za 2. stupanj.

Nezadovoljni su i što nije povećan iznos doplatka za tuđu pomoć i njegu, pogotovo ako će taj iznos primati, kako se čini iz svega navedenog, i četvrta skupina, osobe sa stopostotnim invaliditetom i djeca s najtežim oštećenjima zdravlja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!