Dio gradskih stanova skloništima za žene žrtve nasilja

07.03.2023.

14:26

Autor: Hina/E.P.C.

Danijela Dolenec, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika

Danijela Dolenec, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika

Foto: Jurica Galoic / PIXSELL

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec najavila je da će se dio gradskih stanova dati na upravljanje skloništima koje brinu o ženama žrtvama obiteljskog nasilja, dodavši da se time želi olakšati izlazak žena iz skloništa. Na konferenciji za novinare nakon obilaska Doma za djecu i odrasle žrtve obiteljskog nasilja osvrnula se na probleme ekonomske, političke i društvene nejednakosti žena u Hrvatskoj.

- Ideja je da dio gradskih stanova dajemo na upravljanje skloništima kako bismo pomogli ekonomskom osnaživanju žena koje izlaze iz tih ustanova, najavila je Danijela Dolenec na konferenciji za novinare nakon obilaska Doma za djecu i odrasle žrtve obiteljskog nasilja.


Uoči Međunarodnog dana žena, Dolenec se osvrnula na probleme ekonomske, političke i društvene nejednakosti žena u Hrvatskoj, istaknuvši da gradovi mogu poduzimati korake kako bi se one smanjile.


Uz mogućnost davanja gradskih stanova u najam, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika najavila je sudjelovanje žena žrtava nasilja u programima osposobljavanja, sličnih onima koji su osmišljeni za roditelje odgojitelje.


Podsjetila je da je u siječnju zagrebačka Gradska skupština donijela novu strategiju zaštite od nasilja u obitelji.Dolenec je kazala kako su za ekonomsku jednakost žena u društvu važne zdravstvene i socijalne usluge, pri čemu je naglasila da Grad Zagreb neće povisiti cijene dječjih vrtića.


Štoviše, u tijeku je javna rasprava o odlukama oko upisa djece u vrtiće, u kojima se dodatno definiraju prednosti za upis u dječje vrtiće, kao i proširuje pravo na oslobođenje plaćanja od vrtića.


- Predloženom odlukom proširuje se broj roditelja koji ne moraju plaćati naknadu, povećavaju se olakšice za samohrane roditelje, te se od plaćanja oslobađaju i roditelji koji primaju minimalnu naknadu, istaknula je Dolenec.


Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević zajedno sa zamjenicima obišao je  Dom za djecu i odrasle žrtve obiteljskog nasilja, čija je ravnateljica Željka Barić istaknula da je kroz njihovo savjetovalište do sada prošlo preko 10.500 osoba, dok je kroz sklonište unazad 17 godina prošlo 1350 žrtava obiteljskog nasilja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!