Dio knjižnica grada Zagreba radi u jednoj smjeni zbog nedostatka osoblja

09.05.2023.

14:15

Autor: HRT/V.G./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dusko Marusic / PIXSELL

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević zatražio je od Knjižnica grada Zagreba objašnjenje zašto je dio knjižnica prešao na jednosmjenski rad, izrazivši uvjerenje da će se problem riješiti do ljeta, čemu će pridonijeti i raspisivanje natječaja za 30-ak knjižničara.

Dio knjižnica grada Zagreba započelo je s radom u jednoj smjeni zbog nedostatka osoblja, obavijestile se u utorak Knjižnice grada Zagreba građane na svojoj stranici.

Novo radno vrijeme obuhvatit će knjižnicu Augusta Cesarca na Ravnicama, knjižnicu Ivane Brlić Mažuranić, dječju knjižnicu Marina Držića, knjižnicu Sloboština, Jelkovec, Voltino, dječju knjižnicu M2, knjižnicu Podsused te Knjižnicu Kustošija.

Gradonačelnik je kazao kako je tražio pismeno očitovanje ravnateljice Knjižnica grada Zagreba Višnje Cej.

Knjižnice će tako raditi do ljeta, a u tom razdoblju će se, kako je kazao gradonačelnik, riješiti problem jer je raspisan natječaj za 30-ak knjižničara.

Dodao je da ljeti knjižnice uobičajeno uvijek rade u jednoj smjeni.

I dalje istraga o urušavanju zgrade u Klaićevoj


Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet kazao je da se i dalje provodi istraga o zgradi u Klaićevoj koja se urušila 2. svibnja.

- Mogu reći da se radi o zaista staroj zgradi s kojom se trebalo jako oprezno postupati, kazao je.

Najavio je da će izvođač u dogovoru s Uredom za mjesnu samoupravu večeras zatvoriti ulicu u potpunosti do jutarnjih sati kako bi mogli ukloniti ostatak vijenca.

- Ograda je već pomaknuta na rub parkinga, ali preko noći će Klaićeva biti u potpunosti zatvorena, kazao je.

U sljedećih tjedan ili dva će se pregledati i ostale zgrade koje se na listi "opasnih zgrada".

- Jako nam je bitno da sigurnost bude na nivou i ako je to 50 zgrada na kojima otpadaju komadi - budite uvjereni da ćemo ih sve pregledati i osigurati, naglasio je.

Tomašević je, govoreći o povećanju stope kaznenih prekršaja vezanih uz djecu, kazao da je moguće da se radi o djelima koja nisu bila prijavljivana.

- Treba uzeti u obzir da se radi o djelima koja do sada nisu bila prijavljivana i koja su bila dio crne statistike - većim prijavljivanjem se povećava postotak, kazao je.

U gradskoj skupštini se početkom godine usvojila nova strategija protiv nasilja u obitelji koja je obuhvatila različite oblike nasilja u obitelji te su usvojene i nove aktivnosti koje se bave smanjenjem nasilja.

Još se ne znaju posljedice porezne reforme, suficit je bio planiran


Tomašević je ponovio da još uvijek nije upoznat s izgledom porezne reforme te da je zato rano govoriti o planovima.

Dodao je da se suficit Zagreba planirao jer ih je, kako je kazao, prethodna vlast obvezala na to kako bi vratili novac koji su "nezakonito koristili".

Objasnio je da je taj novac fiktivan, da nije nov te da grad sada manje kasni u plaćanju ustanova.

Tako grad, prema Tomaševićevim procjenama, mora još tri godine raditi suficit kako bi se postigla nula.

- Govori se da su se u svim gradovima povećali prihodi od poreza na dohodak, ali se ne govori da su se povećali troškovi u istoj mjeri, dodao je.

Objasnio je da se u Zagrebu dohodak povećao za 10 posto, ali takva je i inflacija.

Tomašević je kazao da je prirez socijalno pravedniji jer ga plaća 30 posto građana, to jest samo građani s visokim plaćama.

Također je kazao da bi različite stope poreza na dohodak u gradovima mogle dovesti do dezintegracije društva - gradovi će građane privlačiti na preseljenje, a moglo bi doći i do različitih cijena usluga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!