06:47 / 27.05.2020.

Autor: HRT/Hina

Dio sindikata odbio prihvatiti Vladin prijedlog o dodatku ugovorima

-

-

Foto: - / -

Nastavljaju se pregovori između pregovaračkog odbora Vlade RH i predstavnika sindikata o sklapanju dodataka kolektivnim i temeljnim kolektivnim ugovorima s predstavnicima javnih i državnih službi.
Sindikati zaposlenih u obrazovanju i državnim službama prihvatili su prijedlog Vlade o dodatku temeljnom kolektivnom ugovoru, naglasivši kako se radi o odgovornosti i solidarnosti te su ispregovarali i isplatu regresa u novcu, a Sindikati zaposlenih u zdravstvu su ga odbili.

Vlada i sindikati javnih i državnih službi daleko od dogovora 

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović potvrdio je da je s javnim službenicima postignut dogovor.

- Natpolovičnom većinom prihvatili su prijedlog kojega smo mi ranije iskomunicirali, što se tiče same suspenzije isplate, 2% + 2% ove godine. Oko regresa smo sve još malo razradili. Zauzeli smo stajalište da ćemo ipak, kako smo ga i do sada isplaćivali, platiti 1.500 kuna na račune građana. Nismo išli na opciju CRO kartice jer smo dobili dojam da članovi sindikata nisu bili zadovoljni tom idejom. Tu smo pokazali još jednom da smo pregovore vodili u dobroj vjeri i da želimo ispuniti sve ono što je moguće, prema svima onima koji su u ovoj krizi zauzeli glavnu ulogu u društvu, kazao je.

Ministar je naglasio da će pregovori s državnim službenicima pregovore nastaviti u petak te da očekuje da će oni završiti  jednako kao i sa sindikatima javnih službi. 

Nakon pregovora Renata Čulinović-Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata, rekla je da se većina sindikata izjasnila da će prihvatiti takav dodatak. Oni koji su se izjasnili sada parafiraju takav dodatak.

- Mi smo se izjasnili da ne prihvaćamo takav dodatak. Tu je Hrvatski liječnički sindikat, Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara, Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi, Sindikat Preporod, a tu su i državni službenici i sindikat socijalne skrbi, kazala je Čulinović-Čaić.

Sindikati zaposlenih u obrazovanju i državnim službama prihvatili su prijedlog Vlade o dodatku temeljnom kolektivnom ugovoru.

- Pet sindikata javnih službi, koji ukupno okupljaju 55 svih članova koji rade u javnim službama, prihvatilo je ponudu Vlade o sklapanju dodatka dva temeljnog kolektivog ugovora, rekao je novinarima predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem izvijestila je da je u anketi njenoj sindikata sudjelovala 761 podružnica te se 88 posto članova izjasnilo da prihvaća ponudu Vlade, a 11 posto je bilo protiv.

Najavljeno je da je nastavak pregovora planiran kroz tri odvojena sastanka - s predstavnicima sindikata javnih službi, s predstavnicima sindikata znanosti i visokog obrazovanja, učitelja i zaposlenih u srednjim školama i s predstavnicima državnih službi.

Prije sastanka je Vilim Ribić, predsjednik Sindikata znanosti i visokog obrazovanja, kazao je kako je očito "da neki čelnici imaju pogrešna razumijevanja okolnosti, a drugi čelnici nisu uspjeli to uspjeli iskomunicirati sa svojim ljudima jer nije bilo dovoljno vremena".  

Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod, poručio je uoči pregovora da su članovi njegova sindikata sa 74,54% odbili prihvatiti suspenziju povećanja osnovice plaće za 2% u lipnju i 2% u listopadu te isplati ovogodišnjeg regresa putem CRO kartice. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!