20:29 / 07.04.2019.

Autor: M.B./P.F./HRT

DIP: Društvene mreže nisu siva zona

Ilustracija: Pixabay

Ilustracija: Pixabay

Foto: - / -

Potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Vesna Fabijančić-Križanić rekla je za Dnevnik HTV-a da se očekuje oko 25 prijavljenih lista za izbore za Europski parlament.
Potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Vesna Fabijančić-Križanić rekla je za Dnevnik HTV-a da se očekuje oko 25 prijavljenih lista za izbore za Europski parlament, koliko ih je bilo i na izborima prije pet godina. To znači da će i format izbornog listića biti isti.

Rekla je da ovoga puta neće biti sankcija za stranke koje na listama nemaju 40% podzastupljenog spola, odnosno žena. To je zato što ovo nisu treći izbori nego drugi, dodala je.

Na pitanje hoće li mogući dulji ostanak Velike Britanije utjecati na ove izbore tj. na rad DIP-a, broj zastupnika koji se biraju i sl. odgovorila je da neće biti promjena pravila.

- Biramo 12 zastupnika kako je određeno odlukom predsjednice RH. Što će se događati nakon utvrđenja konačnih rezultata izbora više nije u nadležnosti Državnog izbornog povjerenstva, rekla je Fabijančić-Križanić. 
Izbori za Europski parlament - sve više stranaka predaje liste
Smatra da društvene mreže, iako ih zakon ne prepoznaje kao medije, nisu siva zona za kampanju.

- Po Zakonu o financiranju stranaka, izborni sudionici u financijskim izvješćima moraju objaviti apsolutno sve troškove i rashode. Morat će objaviti ili izravne ugovore oglašavanja na društvenim mrežama ili ugovore s agencijama kojima je u djelatnosti oglašavanje. Kako će DIP provjeravati i analizirati financijska izvješća u svim segmentima, tako će voditi računa i o društvenim mrežama.

Napomenula je da je DIP dobio dodatne alate kojima će moći detaljnije analizirati financijska izvješća.  
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!