DIP izašao iz Udruženja europskih izbornih dužnosnika

10.03.2022.

09:56

Autor: V.K./HRT/Hina

Izbori

Izbori

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Hrvatsko Državno izborno povjerenstvo (DIP) priopćilo je kako je s 8. ožujka izašlo iz članstva Udruženja europskih izbornih dužnosnika (ACEEEO), u kojem se uglavnom nalaze države srednje i istočne Europe.

Odluku o tome DIP je donio jednoglasno na sjednici u utorak, 8. ožujka.

DIP objašnjava što je prethodilo odluci da izađe iz članstva Udruženja čiji je bio dugogodišnji član.

Navodi da je nakon ruske agresije na Ukrajinu, unutar Udruženja, koje ima 25 članica, pokrenuta inicijativa za isključenjem/neograničenom suspenzijom ruskog Središnjeg izbornog povjerenstva i bjeloruskog Središnjeg povjerenstva o izborima i provedbi državnog referenduma.

Na sjednici Izvršnog odbora ACEEEO-a 2. ožujka zaključeno je da se među članicama provede glasanje o tome, na način da se u prvom krugu glasa za/protiv isključenja iz članstva, a ako se ne postigne dvotrećinska većina, tada bi se u drugom krugu glasovalo za/protiv neograničene suspenzije iz članstva.

Rezultat prvog kruga bio je: devet glasova za isključenje, 'nula' protiv isključenja, dva suzdržana glasa, jedan glas stigao je nakon isteka glasovanja, a 13 članica Udruženja nije glasalo.

Kako nije postignuta potrebna većina, od 7. do 9. ožujka održava se drugi krug glasanja za/protiv neograničene ruske i bjeloruske suspenzije iz članstva u ACEEEO.

DIP je u utorak, 8. ožujka, održao sjednicu na kojoj je razmatrao svoj daljnji status u Udruženju, imajući u vidu činjenicu da je u prvom krugu glasao za isključenje ruskog i bjeloruskog izbornog povjerenstva, smatrajući neprihvatljivim biti članom udruženja čije članice predstavljaju države koje vrše ratnu agresiju na drugu državu, kao i činjenicu da je 13 od 25 članica Udruženja ignoriralo poziv na glasanje u prvom krugu. To dovodi u pitanje smisao postojanja udruženja čiji je cilj promicanje izbora i općepriznatih demokratskih načela, pa je DIP jednoglasno donio odluku da s 8. ožujka izlazi iz članstva ACEEEO-a, priopćeno je.

O navedenom je, odmah po donošenju odluke, dostavljena obavijest ACEEEO-u, kao i svim članicama ACEEEO-a, dodaju iz DIP-a.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!