11:23 / 21.07.2021.

Autor: HRT/Hina

Damir Kontrec obavlja dužnost predsjednika DIP-a

DIP: Kontrec obavlja dužnost predsjednika Povjerenstva

DIP: Kontrec obavlja dužnost predsjednika Povjerenstva

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Državno izborno povjerenstvo (DIP) odlučilo je na sjednici u utorak da Damir Kontrec, potpredsjednik DIP-a, obavlja dužnost predsjednika Povjerenstva.

DIP je tako postupio nakon što je njegovom dosadašnjem predsjedniku Đuri Sessi, predsjedniku Vrhovnog suda, u ponedjeljak istekao mandat na čelu Suda, a zbog nesuglasica predsjednika države i saborske većine, novi predsjednik nije izabran, pa je i DIP ostao bez predsjednika.

- Vrlo je važno da imamo osobu koja će moći odraditi barem tehničke stvari - sazvati sjednice, jer se DIP nalazi usred značajnih zakonskih obveza. Mi sad imamo nadzor 2. i 3. kruga lokalnih izbora i izvješće očekujemo početkom kolovoza. U kolovozu će Vlada raspisati dopunske izbore za 18 jedinica, a održat će se u 18 županija i gradu Zagrebu, izjavio je član Državnog izbornog povjerenstva Slaven Hojski.

DIP u svom priopćenju navodi da su člankom 8. Poslovnika o radu DIP-a propisana prava i dužnosti potpredsjednika Povjerenstva, te je stavkom 3. istog članka propisano da ako predsjednik Povjerenstva ne odredi potpredsjednika DIP-a koji ga mijenja, dužnost predsjednika obavlja potpredsjednik DIP-a kojeg izaberu potpredsjednici i članovi Povjerenstva.

U skladu s tim, a s obzirom na to da zbog prestanka mandata predsjednik DIP-a nije u mogućnosti odrediti potpredsjednika Povjerenstva koji ga mijenja, Povjerenstvo je na današnjoj sjednici odlučilo da dužnost predsjednika obavlja Damir Kontrec, navodi DIP.

DIP ima predsjednika, četiri potpredsjednika i četiri člana. Dva potpredsjednika bira Opća sjednica Vrhovnog suda iz reda sudaca tog suda na prijedlog predsjednika Vrhovnog suda. Druga dva potpredsjednika i članove DIP-a bira Hrvatski sabor. Dvoje potpredsjednika DIP-a iz reda sudaca su Kontrec, koji je predsjednik Građanskog odjela Vrhovnog suda i Jasenka Žabčić, sutkinja u Građanskom odjelu Vrhovnog suda.

Kontrec (1965.) ima bogato radno iskustvo u pravosuđu, karijeru je počeo kao sudački vježbenik na Županijskom (Okružnom) sudu u Varaždinu, nastavio ju kao sudac Općinskog suda u Čakovcu, pa kao sudac i zamjenik predsjednika, a potom i predsjednik Općinskog suda u Varaždinu, odnosno Županijskog suda u Varaždinu.

U 2010. i 2011. bio je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa. Sudac Vrhovnog suda je od veljače 2011., a predsjednik Građanskog odjela tog Suda od listopada 2017. Od 2017. je i predsjednik Udruge hrvatskih sudaca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!