15:48 / 22.04.2021.

Autor: V.G./HRT

DIP: Predaja kandidatura, mediji i epidemiološke mjere

Đuro Sessa

Đuro Sessa

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Državno izborno povjerenstvo izdalo je priopćenje o medijskom praćenju u primopredaje prijedloga lista i kandidata kao i praćenju izbornog dana na lokalnim izborima.

"Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za rad izbornih tijela, prema kojima će nadležna izborna povjerenstva organizirati primopredaju kandidatura i kandidacijskih lista poštujući sve epidemiološke mjere.

Kandidacijske liste i kandidature zaprimat će županijska, gradska i općinska 
izborna povjerenstva.

S obzirom da će se kandidacijske liste i kandidature predaju do zaključno 29. travnja 2021. u ponoć, a zadnje dane primopredaje kandidatura očekuje se povećani medijski interes, dogovoreno je da, ukoliko prostorni uvjeti ne budu dozvoljavali veći broj novinarskih ekipa, u tom slučaju kameru osigura HRT, odnosno, sukladno dogovoru, NOVA TV ili RTL, u okviru svojih tehničkih mogućnosti, putem svojih dopisništava. Svi drugi zainteresirani mediji bi imali mogućnost preuzimanja signala.

Također, na isti način osigurat će se na izborni dan snimanje glasovanja kandidata u pojedinim gradovima gdje će na određenim biračkim mjestima postojati povećani interes medija.

Na istom principu dogovoriti će se i fotografiranje navedenih događaja sa HINA-om, odnosno ovlaštenim agencijama.

Državno izborno povjerenstvo će u tom smislu preporučiti županijskim, gradskim i općinskim izbornim povjerenstvima punu otvorenost prema medijima, ali napominjemo da svako izborno povjerenstvo, ovisno o epidemiološkim prilikama, trenutnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i vlastitoj prosudbi o prisutnosti medija samoj predaji kandidacijskih lista i kandidatura odnosno na pojedinim biračkim mjestima, može odlučiti i drugačije", stoji u priopćenju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!