DIP objasnio zašto je tiskao samo 3 milijuna listića

31.05.2019.

10:49

Autor: M.Š./HRT

default error photo
Stranka Neovisni za Hrvatsku stranka prigovorila je, naime, da je na jedno biračko mjestu u Slavonskom Brodu, koje prema popisu ima 1020 birača, dostavljeno oko 800 glasačkih listića.
Niska izlaznost birača na prethodne izbore za Europski parlament bila je jedan od elemenata kojim se Državno izborno povjerenstvo (DIP) vodilo kada je odlučilo da će se za ovogodišnje izbore tiskati tri milijuna glasačkih listića, iako je pravo glasa imalo više od 3,8 milijuna birača.

Zaključak je to koji proistječe iz DIP-ova rješenja na prigovor Neovisnih za Hrvatsku u kojemu je objasnio i da "Hrvati, upisani u njemački popis birača, ostaju na tom spisku dok sami ne zatraže da se to promijeni".  

Stranka Neovisni za Hrvatsku stranka prigovorila je, naime, da je na jedno biračko mjestu u Slavonskom Brodu, koje prema popisu ima 1020 birača, dostavljeno oko 800 glasačkih listića, odnosno dvije stotine manje, što, ocijenili su, "otvara mogućnost manipulacije".

DIP je taj prigovor odbio, tumačeći pritom kako su kod određivanja ukupnoga broja glasačkih listića za izbore održane u nedjelju, 26. svibnja, u obzir uzeti i podatci o odzivu na izbore za Europski parlament 2013. i 2014., kada je na birališta izašla samo petina (20,8 posto), odnosno četvrtina (25,2 posto)  birača.

Slijedom toga zaključilo je da će se za izbore 26. svibnja tiskati 80 posto listića od ukupnoga broja birača upisanih u Registar, što će biti dostatno za njihovu zakonitu provedbu, budući da ni na jednom od prethodnih izbora za Europski parlament nije ni približno postignut taj postotak odaziva birača.

Kada je, pak, riječ o prigovoru koji se odnosi na jedno biračko mjesto u Slavonskom Brodu, DIP je potvrdio da je birački odbor za to mjesto, na kojem je upisano 1020 birača, preuzeo 816 glasačkih listića te da je glasovalo 280 birača, odnosno njih 27,5 posto.

- Zapisnik o radu biračkog odbora potpisali su svi njegovi članovi koji, kao ni promatrač koji je promatrao rad odbora, nisu imali primjedbe na zapisnik.

"Zato činjenica da je na navedeno biračko mjesto dostavljen manji broj glasačkih listića u odnosu na ukupan broj birača nije mogla za posljedicu imati nepravilnost u provedbi izbora niti predstavljati osnovu za bilo kakvu manipulaciju", poručio je DIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!