16:23 / 07.07.2020.

Autor: M.M./Hina

DIP objasnio zašto se neće ponoviti izbori u Stockholmu

Ilustracija (Slavko Midzor/PIXSELL)

Ilustracija (Slavko Midzor/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Kad bi se i ponavljali, izbori u Stockholmu ne bi utjecali na rezultat u 1. izbornoj jedinici.
Državno izborno povjerenstvo (DIP) ponovilo je kako je poništilo glasovanje na saborskim izborima za liste 1. (zagrebačke) izborne jedinice u Stockholmu te objasnilo zašto se izbori neće ponoviti.

S obzirom da se radi o biračkom tijelu 1. izborne jedinice koje čine prethodno registrirani i birači s potvrdom za glasovanje izvan mjesta prebivališta, koja je 'vrijedila' (samo) na izborne dane 4. i 5. srpnja i ne postoji mogućnost prethodne registracije ili pribavljanja spomenute potvrde za dan eventualnog ponavljanja glasovanja, njega nije moguće ponoviti, objašnjava DIP.

Ističe pritom kako su izbori za liste ostalih jedinica u Hrvatskoj, kao i za 11. (inozemstvo), uredno provedeni.

Na biračkom mjestu broj 1 u Stockholmu, u glasačkim se kutijama pojavio višak listića, bilo ih je 19, a glasovalo je 18 birača.
Budući da je glasovao manji broj birača od broja listića u kutiji, odlučeno je da se izbori ponište.

Kad bi se i ponavljali, izbori u Stockholmu ne bi utjecali na rezultat u 1. izbornoj jedinici u kojoj je najviše mandata, pet, osvojio HDZ čiju je listu nosio Andrej Plenković koji je dobio 32.208 preferencijskih glasova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!