13:39 / 28.05.2020.

Autor: HRT/Hina

DIP objavio obvezatne upute za parlamentarne izbore

-

-

Foto: - / -

Podsjeća podnositelje izbornih listi da za svakog kandidata na listi trebaju dostaviti i potvrdu da se ne nalazi u kaznenoj evidenciji.
DIP je objavio obvezatne upute u kojima je razradio izborne postupke, među njima i postupak kandidiranja za parlamentarne izbore.

Obrasci za kandidiranje moći će se preuzeti na mrežnoj stranici DIP-a od prvih minuta srijede, 3. lipnja, dakle od početka izbornih rokova. Kako bi brže i točnije ispunili potrebne obrasce, DIP poziva stranke, koalicije i neovisne liste da koriste program off-line kandidature koji bez naknade, također od 3. lipnja, mogu preuzeti sa stranice www.izbori.hr.

Uravnotežena zastupljenost žena i muškaraca

Stranke, koalicije i neovisne listie DIP podsjeća da su dužni voditi računa da im na listama žene i muškarci budu uravnoteženo zastupljeni, nepoštivanje tog načela 'povlači' novčane kazne od 50 tisuća kuna po listi.

Na svakoj listi, naime, treba biti najmanje 40 posto pripadnika svakog spola, ne dogodi li se to, lista neće biti diskvalificirana, ali će DIP o tome obavijestiti DORH i pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova kako bi pokrenuli prekršajni postupak.

Za svakog kandidata na listi i potvrda iz kaznene evidencije

Državno izborno povjerenstvo (DIP) podsjetilo je podnositelje i stranačkih i neovisnih izbornih listi za predstojeće parlamentarne izbore, da za svakog kandidata na listi trebaju dostaviti i potvrdu da se ne nalazi u kaznenoj evidenciji.

Zakon o izborima zastupnika zabranjuje, naime, kandidiranje osoba koje su pravomoćno osuđene na bezuvjetnu zatvorsku kaznu dužu od šest mjeseci, i to ako se u trenutku stupanja na snagu odluke o izborima, konkretno dakle 2. lipnja, izrečena kazna izvršava ili tek predstoji njeno izvršenje.

Zabrana kandidature vrijedi i za osobe za koje 2. lipnja nisu protekli rokovi  rehabilitacije, a pravomoćno su osuđene za osobito teška kaznena djela kakva su djela protiv čovječnosti, ratni zločin i sl.

To nije nova obveza, postojala je i na parlamentarnim izborima 2015. i 2016., no ne i na predsjedničkim i na izborima za Europski parlament, pa zbog toga na nju podsjećamo, kaže glasnogovornik i član DIP-a Slaven Hojski.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!