12:29 / 19.11.2019.

Autor: V.K./Hina

DIP odbacio navode Kolakušića na račun njihova rada

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Državno izborno povjerenstvo (DIP) poručilo je da zakone provodi prema svima jednako i bez pogodovanja odbacujući prozive europarlamentarca Mislava Kolakušića.
Državno izborno povjerenstvo (DIP) poručilo je da zakone provodi prema svima jednako i bez pogodovanja odbacujući prozive europarlamentarca Mislava Kolakušića, koji ih je nedavno nazvao "bijednicima", a njihov rad vezan za protekle izbore "paušalnim".

Provodimo zakone koje je donio Hrvatski sabor prema svima jednako, bez pogodovanja, odluke su podložne sudskoj kontroli, a na uvrede osobne prirode ne namjeravamo se očitovati, poručili su iz DIP-a, koji je Kolakušića ranije prozvao zbog nezakonitosti u predizbornoj kampanji.

U priopćenju DIP-a ističe se i da se promatranje izbora dopušta svim udrugama koje neovisno promatraju izbore, a da se udruga Antikorupcija platforma za borbu protiv korupcije, kojoj je na čelu Kolakušić i koja je isključivo promovirala njega, ne može smatrati neovisnim promatračem izbora, što je potvrdio i Ustavni sud.

Navode da je Kolakušić mogao iskoristiti svoje pravo i odrediti svoje promatrače, ali da to nije učinio iako je o tome bio obaviješten pisanim putem i o čemu postoji dokumentacija.

Ističu i kako Kolakušić nije prikazao da se u kampanji koristio sredstvima ili uslugama udruge Antikorupcija platforma za borbu protiv korupcije, što je bio dužan učiniti, te da je to lako provjerljivo iz izvješća DIP-a o provedenom nadzoru financiranja izborne promidžbe.

Osim toga, DIP je priopćio da je Kolakušiću odobren uvid u potpise potpore koji nisu prihvaćeni i to 16. travnja i 30. travnja 2019., u prostorijama Povjerenstva, te da je pri predaji kandidacijske liste opunomoćeni predstavnik Kolakušića bio upoznat s činjenicom postojanja nevaljanih potpisa te da nije imao nikakvih prigovora, o čemu također postoji dokumentacija.

Kolakušić je nedavno DIP-u poručio i da će, postane li predsjednik države, "svi odgovarati imenom i prezimenom", a dat će provjeriti i njihovu imovinu kako bi se utvrdilo je li bilo" čudnih kretanja i pritoka imovine u vrijeme izbora".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!