DIP: U VIII. jedinici Restart koaliciji 8 mandata, HDZ-u četiri

13.07.2020.

15:25

Autor: I.D./HINA

default error photo
U VIII. izbornoj jedinici, koju čini Istra i zapadni dio Primorsko-goranske županije, pobijedila je Restart koalicija s osam osvojenih zastupničkih mandata, HDZ-u su pripala četiri, po jedan platformi Možemo! i Mostu.
Državno izborno povjerenstvo (DIP) u ponedjeljak je objavilo potpune izborne rezultate za VIII. jedinicu, u kojoj se u nedjelju ponovno glasovalo na jednom biračkom mjestu u Raši, i od te objave počinju teći rokovi za prigovore o kojima ovisi kada će biti objavljeni konačni rezultati.

U VIII. izbornoj jedinici, koju čini Istra i zapadni dio Primorsko-goranske županije, pobijedila je Restart koalicija s osam osvojenih zastupničkih mandata, HDZ-u su pripala četiri, po jedan platformi Možemo! i Mostu.

Zastupnička mjesta osvojili su Restartovi Peđa Grbin, Erik Fabijanić, Tulio Demetlika, Silvano Hrelja, Katarina Nemet, Mirela Ahmetović, Marin Lerotić i Sanja Radolović, HDZ-ovi Oleg Butković, Anton Kliman, Gari Cappelli i Ivan Kirin, te iz koalicije Možemo! Katarina Peović i Mostov Marin Miletić.

Na izbore je izašlo 42,5 posto birača, 158.000 od njih 372.573.

U Raši glasovala tek trećina birača

Restart koalicija pobijedila je i u općini Raša, a potpuni su rezultati pokazali vrlo slab odaziv, glasovala je tek trećina od 2.700 birača, tj. njih 909. Ta je koalicija dobila 573 glasa, HDZ 114, koalicija Možemo! 44, a Most 40 glasova.

Biračko mjesto broj 6 u Raši jedino je od gotovo 7.000 biračkih mjesta u Hrvatskoj i svijetu, na kojima se 5. srpnja birao novi saziv Sabora, a na kojemu su izbori ponovljeni, jer je u glasačkoj kutiji nađen višak listića.

I na tom je mjestu pobijedila Restart koalicija, no to u konačnici nije promijenilo opći ishod parlamentarnih izbora na kojima je pobijedio HDZ, već su ponovljeni izbori važni zbog rokova.

Nakon što su objavljeni potpuni izborni rezultati, 'kreće' rok za prigovore.

- Rok za prigovore je 48 sati, istječe u srijedu u ponoć i ako ih ne bude, konačne rezultate za VIII. jedinicu, a samim tim i cijelu državu, imat ćemo u četvrtak, 16. srpnja, objasnio je glasnogovornik i član DIP-a Slaven Hojski.

Ako prigovora bude i sve 'ode' do Ustavnog suda, mogući datum za konačne rezultate je 21., odnosno 22. srpnja. Tada bi počeo teći rok od 20 dana u kojemu predsjednik Republike saziva konstituirajuću sjednicu Hrvatskog sabora, što teoretski znači da bi se ona mogla održati krajem srpnja ili početkom kolovoza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!