11:50 / 24.09.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

DIP: Upute za glasovanje na dopunskim manjinskim i izborima u Pazinu

Glasovanje na dopunskim manjinskim i izborima u Pazinu

Glasovanje na dopunskim manjinskim i izborima u Pazinu

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Nošenje maski, držanje međusobnog razmaka i dezinfekcija ruku mjere su kojih će se trebati držati na dopunskim manjinskim izborima i prijevremenim izborima za pazinsko Gradsko vijeće u nedjelju, 3. listopada, kako bi se spriječilo širenje zaraze koronavirusom.


Propisane su u Tehničkoj uputi Državnog izbornog povjerenstva (DIP) pripremljenoj u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) i iste su kao mjere koje su vrijedile za lokalne izbore u svibnju.

Maske će, dakle, biti obvezne za sve osobe na biračkom mjestu u zatvorenim prostorima - članove biračkih odbora, birače, promatrače, predstavnike medija.

Bit će obavezne i na otvorenom, kada osobe ne mogu održavati međusobni razmak veći od dva metra.

Biraču, koji dođe bez maske, predsjednik odnosno potpredsjednik biračkog odbora, ovlašten je dati ju.

Bez maske samo kod identifikacije, temeljito zračiti prostorije

Birač masku nakratko skida samo kad mu se na biračkom mjestu utvrđuje identitet, kod ulaska u prostoriju u kojoj je biračko mjesto dužan je dezinficirati ruke. Preporučuje se da birač sa sobom donese kemijsku olovku kojom će glasovati, no i tada je dezinfekcija obvezna.

U prostoriji istovremeno može biti samo onoliko birača koliko je označenih mjesta za glasovanje, a zadržavaju se najkraće moguće vrijeme koje je potrebno za glasovanje.

Preporučuje se biračima da na izborni dan u jutarnjim satima izmjere tjelesnu temperaturu, pa ako je viša od 37,2 i/ili ako imaju respiratorne ili druge simptome covid-19 da se telefonom jave nadležnom liječniku.

Prostoriju u kojoj se nalazi biračko mjesto treba temeljito prozračiti, a isto ponoviti više puta tijekom dana. Dozvoli li vrijeme, prozore treba ostaviti stalno otvorene. U prostoriji je zabranjeno jesti i piti.

Glasački paravani, kojima se štiti tajnost glasovanja, trebaju biti postavljeni tako da su birači kod glasovanja udaljeni najmanje dva metra, a isti razmak treba držati između glasačke kutije i članova biračkog odbora te drugih osoba.

Dezificijens za ruke postavlja se na vidljivo mjesto na ulazu u prostoriju, a prije početka glasovanja, određuje se član biračkog odbora zadužen za dezinfekciju.

Članovi biračkog odbora moraju međusobno biti razmaknuti 1,5 metara, član koji ima oštećenja kože i noktiju na rukama, obavezno nosi rukavice. Član odbora koji identificira birače, obavezno mora nositi rukavice i dezinficirati ih te povremeno mijenjati.

Članovi biračkog odbora vode brigu da se površine koje se dodiruju za glasovanja (kvake, stolovi, kemijske olovke i slično) više puta dnevno prebrišu dezinficijensom.

Glasovanje ispred stana ili kuće

Kad birač ne može doći na biračko mjesto zbog teže bolesti, nemoći ili invaliditeta, njemu dolaze članovi biračkog odbora i omogućuju mu da glasovanje ispred ulaznih vrata stana, odnosno kuće, a isto vrijedi i ako je birač u samoizolaciji.

I jedni i drugi pritom obvezno nose maske, a članovi biračkog odbora i rukavice, te nazuvke na cipelama ako birač ne može doći do ulaza, pa moraju ući u stan/kuću.

Birači zaraženi covidom-19 glasuju uz pomoć druge, osobe od povjerenja, koja će po njihovoj ovlasti i uputi ispuniti glasački listić, oni ne smiju imati bliski kontakt s članovima biračkog odbora.

Kako bi mu se utvrdio identitet, birač zaražen koronavirusom, dužan je pokazati se članovima biračkog odbora na primjerenoj udaljenosti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!