15:14 / 04.05.2021.

Autor: Hina/HRT

DIP za članove biračkih odbora pripremio podsjetnik i webinar

Ilustracija/biračka kutija

Ilustracija/biračka kutija

Foto: Josip Regovic / PIXSELL

Za 65 tisuća članova biračkih odbora, koliko će ih biti na lokalnim izborima, Državno izborno povjerenstvo (DIP) izradilo je podsjetnik i webinar kako bi se čim bolje pripremili za provedbu glasanja i osigurali pravilnu provedbu izbora. Podsjetnik i webinar dostupni su na DIP-ovoj mrežnoj stranici, a na izborni dan podsjetnik će biti dostupan i u papirnatom obliku na biračkim mjestima.Važnost biračkih odbora


Važnost rada biračkih odbora, njih oko 6500, ističe potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin koja podsjeća i da su lokalni izbori najsloženiji za provedbu od svih izbora


- Birački odbori su srce izbora, izbori se primarno događaju na biračkom mjestu, ono što vi tamo provedete i zapišete u zapisnik o svom radu, temelj je za utvrđivanje ukupnih izbornih rezultata, naglasila je Lovrin. Poručila je kako je izuzetno važno da svi članovi budu dobro upoznati s izbornim procesima, svojim ovlastima, dužnostima i nadležnostima. Složenosti lokalnih izbora, podsjetila je, pridonosi činjenica da se na jednom biračkom mjestu provode četiri, odnosno pet vrsta izbora.


Organizacija na biralištima


Na biračkim mjestima u općinama i gradovima birat će se članovi županijske skupštine, gradskog, odnosno općinskog vijeća, župan, načelnik, odnosno gradonačelnik i njihovi zamjenici.


U pojedinim općinama i gradovima, uz to će se birati i zamjenici načelnika i gradonačelnika iz reda nacionalnih manjina, odnosno hrvatskog naroda tamo gdje je u manjini, primjerice u općinama Jagodnjak, Kneževi Vinogradi, Ernestinovo.


Glasački listići različite boje


Birači u Zagrebu birat će gradsku skupštinu i gradonačelnika te njegove zamjenike, ali i vijeća 17 gradskih četvrti te 218 mjesnih odbora.


Kako bi se birači, ali i birački odbori, lakše snašli u šumi izbora, glasački listići i zapisnici bit će različite boje.


Naknade za članove biračkih odbora


Za svoj rad na izborima, članovi biračkih odbora dobit će po 350 kuna, a predsjednik i potpredsjednika po 400 kuna po izbornom krugu.


Izvjesno je da svi načelnici, gradonačelnici i župani neće biti izabrani u prvom, nego u drugom krugu, u nedjelju, 30. svibnja


Procjenjuje se da će lokalni izbori stajati oko 100 milijuna kuna, samo za prvi krug treba tiskati 14 milijuna glasačkih listića.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!