14:57 / 17.08.2019.

Autor: HRT

Diplomatkinja Mađarević tvrdi da joj je profil hakiran, ponovno se oglasio MVEP

Ilustracija, foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Ilustracija, foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Izjavila je kako se nalazi na odmoru izvan Hrvatske te kako joj trenutačno ne pada na pamet ništa drugo osim podizanja tužbe protiv onih koji šire neistinu.
Prva tajnica veleposlanstva Republike Hrvatske u Berlinu Elizabeta Mađarević tvrdi kako je njezin Facebook profil, na kojem su objavljivani rasistički i ksenofobni stavovi, hakiran, javlja Fenix, iseljenički magazin na hrvatskom jeziku koji izlazi u Frankfurtu.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
- Moj profil je hakiran i začuđena sam onim što se prenosi. Ja u svemu na službenim dužnostima dijelim politiku Vlade RH. Nitko me od novinara nije zvao ni pitao za tu izjavu - rekla je Mađarević u izjavi za Fenix Magazin.

Izjavila je kako se nalazi na odmoru izvan Hrvatske te kako joj trenutno ne pada na pamet ništa drugo osim podizanja tužbe protiv onih koji šire neistinu.

Mađarević smatra kako cilj napada nije ona nego Vlada RH i novi ministar vanjskih poslova Goran Grlić-Radman koji je donedavno obnašao funkciju veleposlanika u Berlinu.

- Ja sam obična osoba i profesionalno obavljam svoj posao za svoju državu i Vladu - zaključila je Mađarević.
Elizabeta Mađarević je na svom profilu pored ostalog i kritizirala njemačku kancelaku Angelu Merkel zbog njezine politike prema izbjeglicama.

MVEP se ogradio od Facebook objava Elizabete Mađarević
Nakon što se Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ogradilo od stajališta koje je na društvenim mrežama objavila djelatnica MVEP-a Mađarević te je  Mađarević pozvalo na razgovor. danas je ministarstvo na internetskim strnaicama objavilo dodatne navode o slučaju Elizabete Mađarević zbog, kako navode, iznimnog interesa javnosti.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

- Potaknuti pojačanim interesom javnosti, a nastavno na jučerašnje priopćenje Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, kojim se Ministarstvo ogradilo od stajališta koja je na svome Facebook profilu objavila djelatnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Elizabeta Mađarević, od siječnja 2019. godine na diplomatskom mandatu u Berlinu, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova proširuje dano priopćenje sljedećim navodima: - Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ograđuje se od svih izjava i postupaka obilježenih ksenofonijom, rasizmom i svim drugim oblicima netolerancije, bez obzira na to od koje osobe dolaze i koja je pozicija te osobe u hijerarhiji Službe vanjskih poslova Republike Hrvatske.

- Prema odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, prihvaćene svugdje u svijetu, miješanje u unutarnje stvari države primateljice, tj. države u kojoj diplomat djeluje, uključujući i komentare o dužnosnicima te države, je neprihvatljivo. Diplomati su upućeni u inozemstvo djelovati u pravcu jačanja ugleda Republike Hrvatske, a ne narušavanja njezina ugleda i nanošenja političke štete.

- Diplomati su svjesni da što god da rade tijekom mandata, u privatnoj sferi ili u slobodnom vremenu, može imati i ima veze s diplomatskim poslom koji vrše. Pravo na drugačije mišljenje i sloboda govora ne može podrazumijevati nepoštivanje Ustava Republike Hrvatske i svih drugih zakona te međunarodnih konvencija na snazi u Republici Hrvatskoj, kao i normi diplomatske profesije. Osobe koje su se posvetile diplomatskom pozivu ujedno prihvaćaju odgovornost predstavljanja države, svih njezinih institucija i građana, u privatnom i službenom svojstvu za mandata u inozemstvu, te svojim stajalištama ne smiju izlaziti iz okvira službene politike Republike Hrvatske. U tome smislu, propisi koji uređuju prava i obveze djelatnika u Službi vanjskih poslova Republike Hrvatske, potpuno su jasni.

- Republika Hrvatska zagovara i provodi borbu protiv svih oblika nesnošljivosti i omalovažavanja na svim razinama, navodi se u priopćenju MVEP-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!