19:28 / 17.10.2018.

Autor: HRT

Direktor APIS-a: Svaki je potpis provjeren

-

-

Foto: - / -

Potpisi su se provjeravali identičnom procedurom kako se radi pri izbornom procesu, korištena je aplikacija koja je dio informacijskog sustava DIP-a.
Saša Bilić, direktor APIS-a, agencije koja je provjeravala prikupljene referendumske potpise gostovao je u Dnevniku. Rekao je da je provjeren svaki od 1,2 milijuna potpisa te da je to bio zahtjevan posao na kojem je radilo 60-ak djelatnika, a posao je odrađen za 20-ak dana.

Potpisi su se provjeravali identičnom procedurom kako se radi pri izbornom procesu, korištena je aplikacija koja je dio informacijskog sustava DIP-a. APIS je imao uvid u registar birača te registar OIB-a, rekao je.

Djelatnici APIS-a isporučili su Povjerenstvu važeće potpise, a to su oni kod kojih je OIB odgovarao imenu i prezimenu i koji su bili potpisani. Sve ostalo je bilo nevažeće, objasnio je. Potvrdio je da je na jednom od referenduma potpisana 6-mjesečna beba.

Smatra da postupak provjere potpisa nije bio kompromitiran time što je neslužbena informacija da građanske inicijative nisu prikupile dovoljno potpisa u javnost procurila prošli tjedan. Zajamčio je da je svaki potpis provjeren, da su isporučeni rezultati vjerodostojni, točni te da je cijeli postupak rađen pod svim mogućim sigurnosnim uvjetima i uz poštivanje odredbi o zaštiti osobnih podataka.

Bit će omogućen uvid u sve potpise koji su proglašeni nevaljanima, i to na način da će Ministarstvo uprave otvoriti servis na svojoj web stranici preko koje će se zainteresirane strane moći prijaviti za provjeru potpisa. Kada dobijeno podatke o njima, to ćemo organizirati u najkraćem mogućem vremenu, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!