18:56 / 02.09.2019.

Autor: T.D./Hina/HRT

Direktor EDA u MORH-u razgovarao o prioritetima hrvatskog predsjedanja EU

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Izvršni direktor EDA-e, Domecq boravi u službenom posjetu Hrvatskoj nakon održanog neformalnog sastanka ministara obrane EU i uoči predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije 2020. godine.
Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević primio je u ponedjeljak u Ministarstvu obrane RH (MORH) u službeni posjet izvršnog direktora Europske obrambene agencije (EDA) Jorgea Domecqa, a razgovarali su o prioritetima hrvatskog predsjedanja Europskom unijom iduće godine, priopćeno je iz MORH-a.

Izvršni direktor EDA-e, Domecq boravi u službenom posjetu Hrvatskoj nakon održanog neformalnog sastanka ministara obrane EU i uoči predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije 2020. godine, na poziv potpredsjednika Vlade ministra Krstičevića.

U razgovoru o prioritetima hrvatskog predsjedanja EU potpredsjednik Vlade Krstičević je istaknuo da je predsjedanje za Hrvatsku veliku odgovornost, ali i priliku.

- U području obrane fokus hrvatskog predsjedanja bit će na provedbi obrambenih inicijativa kao što su PESCO, CARD i vojna pokretljivost uz naglasak na njihovu koherentnost i komplementarnost, zatim na industrijskoj dimenziji obrane (Europskom obrambenom fondu), kao i jačanju suradnje Europske unije i NATO-a te daljnjim naporima EU u području jugoistočne Europe,  rekao je.

Najavio je da će se u sklopu predsjedanja EU, u Hrvatskoj sljedeće godine organizirati konferencija o obrambenoj industriji pred našim partnerima iz Europske unije, navode iz MORH-a.

Izrazivši zadovoljstvo posjetom izvršnog direktora EDA-e Hrvatskoj, ministar Krstičević je naglasio izvrsnu suradnju i potporu EDA-e u okviru provedbe PESCO projekata, CARD-a i Nacionalnog implementacijskog plana za provedbu PESCO-a, podsjetivši da Hrvatska aktivno sudjeluje u šest PESCO projekata.

Krstičević je naglasio da u sljedećem višegodišnjem financijskom okviru predstoji velik iskorak glede alokacije financijskih sredstava za razvoj obrambenih sposobnosti i istraživanje u okvirima Europskog obrambenog fonda.

Zahvalio je Europskoj obrambenoj agenciji na podršci hrvatskim tvrtkama u prijavi na natječaj iz EU fondova, koji je 2017. rezultirao dodjelom financijskih sredstava tvrtki Utilis za projekt CYBER CONFLICT SIMULATOR.

- Riječ je o prvom projektu primarno obrambene namjene sufinanciranom iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF), što predstavlja prekretnicu u EDA-inim dugogodišnjim naporima za otvaranje mogućnosti financiranja EU-a za obrambeno istraživačke projekte, rekao je ministar Krstičević.

Kad počne neprijateljski kibernetički napad kako predvidjeti ponašanje napadača na taktičkoj, operativnoj i strateškoj razini. Odgovore traži hrvatski istraživačko-znanstveni projekt - Cyber konflikt simulator. 

- Prepoznajemo da je to problematika koja trenutno nije riješene postojećim proizvodima. Upravljanje kibernertičkim incidentima se rješava na tehničkom nivou, ali na nekom operativnom i taktičkom ne postoje platforme koje to rješavaju, Goran Polonji, voditelj projekta Cyber conflict simulator.

Prepoznala je to i europska obrambena agencija pa se razvoj rješenja financira s više od 3 milijuna nepovratnih kuna. I ovo nije jedini  primjer. U Međimurju se tako upravo razvija nova vojna kaciga.

- Projekt je bio težak gotovo 8 i pol milijuna kuna, ostvarili smo financiranje od 5 milijuna i kao kolege iz Utilusa sad radimo na industrijskom istraživanju, objašnjava Goran Basarac, strateški razvoj, Šestan Busch.

Hrvatska vojna industrija lani je zaradila oko 135 milijuna eura, a mogućnosti su mnogo veće - jer samo za istraživanje i razvoj Europska unija nepovratno članicama nudi oko 13 milijardi eura. 

Kroz europsku obrambenu inicijativu Hrvatska uistinu ima priliku da izvuče sve ono najbolje iz resora koji su joj na raspolaganju za razvoj nacionalne siguirnosti, ali i Nato-a i Unije.

Ministar obrane najavio je i skoro raspisivanje natječaja za gradnju tvornice streljiva. Nova tvornica donijela bi i novih pedesetak radnih mjesta u hrvatskoj obrambenoj industriji za koju danas radi oko 3 tisuće radnika.

Govoreći o hrvatskom sudjelovanju u EDA-inim programima, ministar je istaknuo da je pokrenut postupak učlanjenja Republike Hrvatske u program MARSUR. Taj program omogućava grupiranje zainteresiranih država članica za dodatni razvoj mreže razmjene informacija, a čiji je cilj borba protiv trgovine drogom, krijumčarenja, ilegalnih migracija i međunarodnog terorizma.

EDA potiče države članice da se okupljaju oko zajedničkih interesa i ciljeva, dijeljenjem logističkih, operativnih i obučnih sustava. Također pruža potporu zapovjednicima EU operacija ekspertizom i kroz projekte.

Republika Hrvatska postala je članica Europske obrambene agencije 1. srpnja 2013., ulaskom u Europsku uniju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!