Direktor Gradske plinare Zagreb podnio ostavku

26.09.2022.

Zadnja izmjena 19:19

Autor: Silvana Skočajić/Dnevnik/IMS/I.Z./T.V./HRT/Hina

Miroslav Živko

Miroslav Živko

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Šef zagrebačke Gradske plinare Miroslav Živko podnio je ostavku, a prema informacijama razlog je nedavno izglasani novi kredit Zagrebačkog holdinga koji je Živko odbio potpisati jer bi, smatra on, loše utjecao na financije. Već je donesena odluka o novom direktoru Gradske plinare. Do izbora novog putem javnog natječaja taj će posao idućih 6 mjeseci obavljati Goran Popović.


Ostavku je komentirao sindikalni povjerenik u Gradskoj plinari Zagreb Boris Holetić.

- Priča se da je ovaj njegov postupak vezan uz ovaj kredit. Ja vam to ne mogu potvrditi jer nisam vidio dokumentaciju, ali očito je da se tu nešto događa. Pa imali smo tu situaciju s SDP-om i Možemo, očito tu ima nešto, rekao je Holetić.

Komentirao je i glasine kako je Živko ostavku podnio jer nije htio potpisati jamstvo za novi kredit koji je trebao Zagrebačkom holdingu.

- Tako je priča išla. To je bila priča koja je plasirana u javnost i mogu reći da je g. Živko iz sustava, kod nas je od 2008., on nije došao tu prije godinu dana pa da ne zna kako funkcionira sustav. Vjerojatno je to bio okidač na neke stvari koje se događaju, smatra sindikalist.

- Ovaj direktor je odlučio dati ostavku i ne potpisati takav papir ili smatrajući da se radi o nečemu što je štetno za plinaru Zagreb ili smatrajući da se radi možda o nečemu što nije sukladno zakonu i to je njegovo pravo, rekao je zastupnik u Skupštini Grada Zagreba (SDP) Renato Petek.

- To nas podsjeća na godinu dana unazad kad su gospodin Vuković i Samodol dali ostavke u Zagrebačkom holdingu, nisu htjeli raditi po diktatu nekoga, dodao je Mario Župan, zastupnik u Skupštini Grada Zagreba (HDZ).

A gradska vlast danas šuti iako je prije dva tjedna gradonačelnik Zagreba jasno poručio da se sudužništvo mora potpisati.

- Uprava Zagrebačkog holdinga znači predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivan Novaković je član društva GPZ i GPZO. On kao skupština je odnio odluku o sudužništvu, svaki direktor tih poduzeća mora, mora izvršiti ono što je skupština donijela odluku, naglasio je gradonačelnik Zagreba (Možemo!) Tomislav Tomašević, 12. rujna 2022. 

Iz Ministarstva financija pak poručuju da je prije deset dana grad zatražio suglasnost ministra financija u dijelu u kojem Grad Zagreb daje jamstvo Klubu banaka.

- Ministarstvo financija, sukladno navedenim odredbama Zakona o proračunu, dalo je suglasnost na jamstvo za dio kredita u kojem Grad Zagreb sudjeluje kao jamac, poručuju iz Ministarstva financija.

U Ministarstvu financija očito smatraju da je sve odrađeno u skladu sa zakonom. 

Na današnjoj sjednici Skupštine društva Gradske plinare Zagreb d.o.o. donesena je odluka kojom se na mjesto direktora Gradske plinare Zagreb d.o.o. imenuje Goran Popović na razdoblje od 6 mjeseci, odnosno do izbora novog direktora/člana Uprave putem javnog natječaja, priopćeno je iz Zagrebačkog Holdinga.

Dosadašnji direktor Društva Miroslav Živko razriješen je s dužnosti direktora/člana Uprave Društva na vlastiti zahtjev. On će nakon isteka otkaznog roka karijeru nastaviti izvan Društva, te mu Uprava Zagrebačkog holdinga zahvaljuje na dosadašnjem radu.

Goran Popović je diplomirani inženjer strojarstva s bogatim menadžerskim iskustvom, ponajprije u investicijama i održavanju. Karijeru je gradio u Atlantic Trade d.o.o., Merkantile d.d. i drugim društvima, a od svibnja 2022. godine zaposlen je kao nadležni rukovoditelj poslova upravljanja projektima na razini društva Zagrebački holding d.o.o.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!